Pekka Haavisto hillitsee tukilupauksia Kemin tehdasinvestoinnille: Rinteen lupaukset eivät ole vihreiden lupauksia

Vihreiden puoluevaltuuskunnan ja eduskuntaryhmän yhteinen kokous käsittelee iltapäivällä hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) kysymyksiä.

Vihreä liitto
Puheenjohtaja Pekka Haavisto vihreiden puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä 28. huhtikuuta.
Puheenjohtaja Pekka Haavisto vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä 28. huhtikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto toppuuttelee hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) intoa tukea Kemiin kaavailtua metsäteollisuuden jätti-investointia.

Metsäteollisuuden tehdassuunnittelmat pitäisi sovittaa yhteen metsien järkevän käytön kanssa, Haavisto totesi vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa sunnuntaina.

– Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksiamme. Nyt täytyy olla malttia kaikissa näissä järjestelyissä ja vaiheissa, hän sanoi tiedostustilaisuudessa.

– Ymmärrämme kaikkien investointihankkeiden osalta hyvät työpaikkauutiset. Tottakai Kemi ja Länsi-Lapin alue tarvitsevat kipeästi työpaikkoja. Se on yksi asia ja toinen asia on, että investointien täytyy olla kestävällä pohjalla myös ilmaston ja ympäristön näkökulmasta.

SDP:n puheenjohtaja Rinne totesi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että SDP olisi valmis tukemaan Metsä Groupin Kemiin suunnitteleman jättitehtaan toimintaa sillä, että tehtaan tarvitsemia vesi- ja tieväyliä parannetaan valtion rahoilla.

Haavisto: Emme peräänny ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä

Vihreiden puoluevaltuuskunta on sunnuntaina koolla Helsingissä. Aamulla kokouksessa riemuittiin puolueen historian parhaasta eduskuntavaalituloksesta. Puoluejohtaja Haaviston mukaan vihreät on valmis hallitukseen lunastamaan äänestäjille antamansa lupaukset.

Valtuuskunnan kokouksen avauspuheessaan Haavisto iloitsi siitä, että ilmastonmuutos on hallitustunnustelija Rinteen kysymyslistan kärjessä. Haavisto lupasi, että vihreät puolustaa omia kantojaan mahdollisissa hallitusneuvotteluissa.

– Vaikka neuvotteluissa joutuu aina tekemään myös kompromisseja, me vihreät emme näe ilmastonmuutoksen pysäyttämistä asiana, josta voisi perääntyä. Elämän jatkuminen maapallolla, hyvinvointimme, taloutemme on kokonaan riippuvainen ympäristöstämme. Tästä asiasta emme tingi, Haavisto linjasi.