Valjaissa uiskennellut maitovalas hämmentää Pohjois-Norjassa – tutkija NRK:lle: "Karannut todennäköisesti Venäjän laivastolta"

Venäjällä kasvatetaan maitovalaita vankeudessa, ja joitain niistä on karannut luontoon.

valaat
Valjaissa uiskennellut maitovalas hämmentää Pohjois-Norjassa – karkasiko eläin Venäjän laivastolta?
Valjaissa uiskennellut maitovalas hämmentää Pohjois-Norjassa – karkasiko eläin Venäjän laivastolta?

Norjalaiset kalastajat kohtasivat hämmentävän näyn aiemmin tällä viikolla, kun heidän alustaan kohti ui maitovalas tiukoissa valjaissa.

Valjaiden sisäpuolella on teksti "Equipment of St. Petersburg" – varuste Pietarista, kertoo norjalaislehti Verdens Gang (siirryt toiseen palveluun).

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Norjan yleisradio NRK (siirryt toiseen palveluun).

NRK:n jutussa kalastaja Joar Hesten sanoo, että valas vaikutti kesyltä ja vaikutti tulleen etsimään apua.

NRK:lle puhunut tutkija Martin Biuw arvelee, että valas voi olla karannut Venäjän laivastolta. VG:n haastattelema Norjan arktisen yliopiston professori Audun Rikardsen sanoo olleensa yhteydessä venäläisiin tutkijoihin, jotka epäilevät samaa.

Valaalle kävi sikäli onnekkaasti, että kalastusviraston henkilökunta ja paikallinen kalastaja onnistuivat vapauttamaan valaan valjaista.

NRK:n haastatteleman biologin mukaan Venäjällä kasvatetaan maitovalaita vankeudessa, ja joitain niistä on karannut luontoon.

Esimerkiksi huhtikuun alussa uutisoitiin tapauksesta, jossa Vladivostokin alueella toimiva yritys määrättiin vapauttamaan vankeudessa pitämiään maito- ja miekkavalaita.

NRK:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan valjaita on voitu käyttää siihen, että valaaseen on kiinnitetty kamera tai jokin muu laite.