Länsiafrikkalaisessa Beninissä käydään vaalit jännittyneissä tunnelmissa – kaduilla nähty panssarivaunuja

Oppositiota on kielletty osallistumasta vaaleihin. Benin on aiemmin tunnettu melko vakaana demokratiana.

Benin
Kartta
Yle Uutisgrafiikka

Beninissä äänestäminen parlamenttivaaleissa on alkanut jännittyneissä tunnelmissa.

Länsiafrikkalaisen pikkuvaltion vaaleissa on mukana vain kaksi puoluetta, jotka ovat molemmat liittoutuneet presidentti Patrice Talonin kanssa.

Oppositio suljettiin vaalien ulkopuolelle tiukentuneiden vaalilakien perusteella. Oppositiopuolueet eivät pystyneet toimittamaan kaikkia vaadittavia asiakirjoja vaalikomissiolle ajoissa.

Arvostelijoiden mukaan uudet lait ovat liian tiukkoja ja byrokraattisia.

Ihmisiä on kielletty osoittamasta mieltään, ja turvallisuusjoukot ovat pysäyttäneet mielenosoituksia voimankäytöllä.

Ranskan yleisradion RFI:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Beninin suurimman kaupungin Cotonoun ja pääkaupungin Porto-Novon kaduilla on nähty panssarivaunuja.

Patrice Talon
Beninin vaaleissa on mukana vain kaksi puoluetta, jotka ovat molemmat liittoutuneet presidentti Patrice Talonin kanssa.Etienne Laurent / EPA

Huolestuttavaa kehitystä

Ennen vuotta 1991 Beninissä oli useita vallankaappauksia, sotilashallinto ja marxistis-leninistinen hallinto.

1990-luvun alussa maahan luotiin monipuoluejärjestelmä, ja viime vuosikymmeninä Beniniä on pidetty Länsi-Afrikassa jopa demokratian mallivaltiona Senegalin ja Ghanan ohella.

Viime päivien kehitys onkin ollut huolestuttavaa.

– Poliittisten aktivistien ja toimittajien mielivaltaiset pidätykset ja rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttaminen ovat yltäneet hälyttävälle tasolle, Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön tutkija François Patuel sanoi ennen vaaleja.

– Meillä on aina ollut demokratian kehdon leima. Mutta katsokaa, mitä nyt tapahtuu, sanoi puolestaan kansalaisjärjestöjen edustaja Fatoumatou Batoko-Zossou.

Lähteet: AFP