Hyppää sisältöön

Uskomaton löytö: Kolumbuksen pojan 2000-sivuinen kirjaharvinaisuus paljastui tanskalaisen arkiston kätköistä

Ferdinand Kolumbusta ei kiinnostanut löytöretkeily kuten isäänsä. Hän omistautui kirjoille ja kokosi ainutlaatuisen kokoelman.

Libro de los Epítomes- kirja. Kuva: Suzanne Reitz / Arnamagnæan Institute, University of Copenhagen

Poika oli vasta neljävuotias, kun isä Kristoffer Kolumbus ylitti Atlantin vuonna 1492 ja saapui Amerikan itäpuolisille saarille ensimmäisenä eurooppalaisena.

Kun isä tutkimusmatkaili, poika omisti elämänsä kirjoille. Ferdinand Kolumbus oppi kirjoittamaan ja lukemaan ja hänestä tuli bibliofiili, jonka intohimona oli kirjallisuus ja sen kerääminen.

Viisisataa vuotta sitten hän halusi luoda valtaisan kirjakokoelman, kaikkien aikojen suurimman kirjaston.

Hän hankki kirjoja, käsikirjoituksia, esitteitä ja julisteita matkoillaan eri puolille Eurooppaa. Kokoelmasta tulikin yksi Euroopan suurimmista, johon kuului arviolta 15 000 esinettä. Keräilyn mahdollisti isältä peritty omaisuus.

Arvokas kirja vanhoista kirjoista

Ferdinand oli edelläkävijä myös tiedon taltioimisessa.

Koska kirjoja oli paljon, hänen oli mahdoton tietää, mitä ne sisälsivät. Siksi hän palkkasi ihmisiä lukemaan omistamiaan teoksia ja kirjoittamaan lukemastaan tiivistelmät.

Tiedot koottiin teokseksi, joka sai nimen Libro de los Epítomes. Sen tarkoitus oli auttaa löytämään kirjoja valtavassa kirjastossa.

Sitten teos katosi vuosisadoiksi.

Libro de los Epítomes- kirja. Kuva: Suzanne Reitz / Arnamagnæan Institute, University of Copenhagen

Maaliskuussa tänä vuonna Kööpenhaminassa Tanskassa toimiva Arnamagnæan instituutti julkaisi nettisivuillaan uutisen (siirryt toiseen palveluun): Katalogi on löytynyt!

Se oli unohtunut paikkaan, josta kukaan ei sitä arvannut edes etsiä. Libro de los Epítomes havaittiin instituutin kokoelmassa, (siirryt toiseen palveluun) joka koostui lähinnä islantilaisista kirjoituksista.

Arvokkaaseen teokseen on kirjattu latinaksi tiedot lähes kahdestatuhannesta kirjasta ja siinä on noin kaksituhatta sivua.

Löydöstä ovat kirjoittaneet useat ulkomaiset tiedotusvälineet, muun muassa brittiläinen The Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja yhdysvaltalainen NPR (siirryt toiseen palveluun).

Osa elämäntyöstä tuhoutui

Ferdinand Kolumbus kuoli 50-vuotiaana vuonna 1539. Hänet on haudattu Espanjan Sevillan katedraaliin kuten isänsäkin.

Pojan elämäntyöstä jäi jäljelle rippeet. Laajasta kirjastosta vain osa on säilynyt. Teoksia varastettiin, niitä tuhoutui ja osa kärsi vesivahingoista. Jäljellä olevaa kokoelmaa säilytetään nykyisin Colombinan kirjastossa Sevillassa (siirryt toiseen palveluun).

Joistakin kirjoista jäi vain merkintä nyt taas esiin tulleen katalogin hapertuneille sivuille.

Entä mitä kauan kadoksissa olleelle ja yllättäen löytyneelle kirjajärkäleelle tapahtuu nyt?

Seuraavaksi Libro de los Epítomes -teoksen latinankielinen teksti käännetään. Kirja myös digitoidaan, jotta se on kaikkien tutkittavissa.

Työn arvellaan kestävän seitsemän vuotta.