Vihreät: Valmiina hallitukseen – kynnyskysymyksiä ovat ilmastopolitiikka sekä ihmisoikeudet

Haavisto sanoi vihreiden olevan valmiita myös oppositioon, jos tulevan hallituksen politiikka ei ole tarpeeksi kunnianhimoista.

Vihreä liitto
Puoluesihteeri Lasse Miettinen, puheenjohtaja Pekka Haavisto ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen vihreiden puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä 28. huhtikuuta.
Puoluesihteeri Lasse Miettinen, puheenjohtaja Pekka Haavisto ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen vihreiden puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä 28. huhtikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto kertoi puolueen infossa, että ilmasto- ja koulutuspolitiikka olivat suurimpia teemoja, joita puoluevaltuuston kokouksessa käytiin läpi liittyen hallitusneuvotteluihin.

Haavisto sanoi vihreiden olevan valmiita myös oppositioon, jos tulevan hallituksen politiikka ei ole tarpeeksi kunnianhimoista.

Haavistoa on lisäksi ihmetyttänyt talouskysymysten puuttuminen hallitusneuvottelujen kysymysteemoista.

– Emme ole kuuluneet niihin puolueisiin, joiden kanssa hallitusneuvottelija on käynyt kahdenvälisesti keskusteluja talouspolitiikasta.

Koulutuspolitiikasta ja sen tukemisesta ei Haavisto antanut mitään summia. Suurimmaksi haasteeksi koulutusteemassa hän mainitsee koulupudokkuuden.

Työllistymisestä helpompaa – kyllä perustulon jatkumiselle

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen sanoi, että työllisyysasteen nostamisen lisäksi on tärkeää saada läpi sosiaaliturvan uudistaminen, jotta työn tekeminen on kannattavaa.

– On tärkeää huomioida, kuinka saada esimerkiksi maahanmuuttajat ja vammaiset työllistymään helpommin.

Hän muistutti, että maahanmuuttajat ja erityisesti maahanmuuttajanaiset työllistyvät heikosti Suomessa.

Perustulokokeilun Haavisto haluaa jatkuvan.

– Haluaisimme mallin, jossa perustuloa ei kohdistettaisi pelkästään pitkäaikaistyöttömiin.

Hän mainitsee muun muassa pätkätyöläiset sekä luovan alan ihmiset, joiden vihreät haluisivat pääsevän perustulokokeilun piiriin.

"Rinteen lupaukset eivät ole vihreiden lupauksia"

Aiemmin päivällä Haavisto toppuutteli hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) intoa tukea Kemiin kaavailtua metsäteollisuuden jätti-investointia.

– Rinteen lupaukset eivät ole meidän lupauksiamme. Nyt täytyy olla malttia kaikissa näissä järjestelyissä ja vaiheissa, painotti Haavisto aiemmin päivällä tiedotustilaisuudessa.

Haavisto kertoi, että metsäteollisuuden tehdassuunnittelmat pitäisi sovittaa yhteen metsien järkevän käytön kanssa.

Hallitustunnustelija Antti Rinne antoi perjantaina puolueille eduskuntaryhmien vastattavaksi yksitoista kysymysteemaa. Eduskuntaryhmien vastausten perusteella Rinne valitsee puolueet hallitusneuvotteluihin.

Lue lisää:

Antti Rinne Ykkösaamussa: Suomen metsät kestävät Kemin jättimäisen selluhankkeen, valtio voisi myös tukea infran rakentamista

Nyt se ratkesi – Metsä Group rakentaa Kemiin 1,5 miljardin euron biotuotetehtaan

Metsä Groupin miljardi-investoinnit kiihdyttäisivät hakkuita – Tutkija: Suomen metsien kyky sitoa hiilidioksidia heikkenisi vuosikymmeniksi

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus