Uutissuomalainen: Valvira tutkii 60:tä epäilyttävää vanhuskuolemaa – ”Julkisuus sai ihmiset aktivoitumaan”

Kantelut epäilyttävistä kuolemantapauksista vanhustenhuollon hoitolaitoksissa ovat lisääntyneet merkittävästi alkuvuoden aikana.

vanhustenhoito
Tyhjä sairaalasänky vanhusten palvelutalossa.
Malin Valtonen / Yle

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää tällä hetkellä kaikkiaan noin 60:tä kantelua, joissa vanhuksen kuolemaan saattaa liittyä hoitovirhe tai vakava laiminlyönti, kertoo Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Kantelut ovat moninkertaistuneet kevään aikana, sillä vielä helmikuussa julkisuudessa puhuttiin 15 tapauksesta.

Kyseessä ovat tapaukset vuosilta 2017–2019. Uusia on tänä vuonna tullut vireille kolmisenkymmentä.

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo arvioi Uutissuomalaisessa, että kantelumäärän kasvu johtuu pitkälti julkisuuden tuomasta aktivoitumisesta. Vanhustenhuollon palvelujen laatu on ollut alkuvuodesta paljon esillä.

Ongelmia on ollut yksityisillä palveluntuottajilla, mutta myöskään julkiset hoivalaitokset eivät ole säästyneet kanteluilta.

Viime viikolla Valvira ilmoitti ottavansa keskellä olevan hoivayhtiö Esperi Caren valtakunnalliseen valvontaansa.

Valvira antoi Esperi Carelle poikkeuksellisen määräyksen korjata puutteet koko vanhustenhuollon toiminnassaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Valvira antaa valvontamääräyksen, joka koskee kokonaisuutena palveluntuottajan toimintaa kaikissa sen vanhustenhuollon toimintayksiköissä. Yhtiön on korjattava toimintansa heinäkuun loppuun mennessä.

Aiheesta lisää:

Esperi Care sai poikkeuksellisen kovan määräyksen korjata epäkohdat vanhustenhuollossa – seurauksena voi olla uhkasakko tai luvan menettäminen

Jos omainen valittaa vanhustenhoidosta Valviraan, ei kunta siitä välttämättä tiedä – valvonnan viestinnässä viiveitä