Espanjan valtaapitävä sosialistipuolue voitti odotetusti vaalit, äärioikeistolainen Vox pärjäsi ennakoitua huonommin

Konservatiivit kärsivät vaaleissa rökäletappion, myös äärioikeistolaisen Voxin kannatus jäi odotettua heikommaksi.

Espanja
Vaalivirkailijat laskivat ääniä Navarrassa,.
Vaalivirkailijat laskivat ääniä Navarrassa sunnuntaina.Jesus Diges / EPA

Espanjan sunnuntain parlamenttivaalien voittaja, sosialistipuolueen johtaja Pedro Sánchez kertoo haluavansa muodostaa koalitiohallituksen, joka kunnioittaa perustuslakia ja edistää sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Voittajaksi julistautunut sosialistipuolue on saamassa 123 paikkaa 350-paikkaiseen parlamenttiin. Puolue keräsi 28,7 prosenttia äänistä.

Myös äärioikeistolainen Vox-puolue nousee parlamenttiin 24 paikalla, mikä on vähemmän kuin aiemmin ennakoitiin. Vox sai reilu 10 prosenttia äänistä. Vielä eilen illalla ristiriitaisia ajatuksia herättäneen puolueen arveltiin saavan reilusti yli 30 paikkaa. Silti Vox-puolueen voitto on kovin äärioikeiston nousu sitten diktaattori Francisco Francon aikojen.

Espanjalaismedia El Paísin (siirryt toiseen palveluun) mukaan äänistä on laskettu yli 99,99 prosenttia. Näin äänet jakautuivat:

  • valtaapitävä sosialistipuolue PSOE: 28,7 prosenttia äänistä (123 paikkaa)
  • konservatiivien PP: 16,7 % (66 paikkaa)
  • keskustaoikeistolainen Ciudadanos: 15,9 % (57 paikkaa)
  • vasemmistopopulistinen Podemos 14,3 %(42 paikkaa)
  • äärioikeistolainen Vox: 10,3 % (24 paikkaa)
Oikeistopopulistisen VOX-puolueen johtaja Santiago Abasca tapasi kannattajiaan vaalihuoneistojen sulkeuduttua.
Oikeistopopulistisen VOX-puolueen johtaja Santiago Abasca tapasi kannattajiaan vaalihuoneistojen sulkeuduttua.Juan Carlos Hidalgo/ EPA

Konservatiivijohtaja: Tulos erittäin huono

El Paísin mukaan konservatiivien PP on saamassa 66 paikkaa, keskustaoikeistolainen Ciudadanos 57 paikkaa ja vasemmistolainen Podemos 42 paikkaa. Erityisesti Ciudadanos paransi laskennan loppumetreillä asemaansa.

Konservatiivisen PP-puolueen johtaja Pablo Casado on myöntänyt Guardianin mukaan, että vaalitulos oli puolueen kannalta erittäin huono.

Nyt 66 paikkaan tyytymään joutunut PP oli vuonna 2016 parlamentin suurin puolue 137 paikalla. Casado kertoi tuoreeltaan soittaneensa sosialistien Sanchezille ja onnitelleensa tätä voitosta.

Sánchez tarvitsee apupuolueita

Koska parlamentin enemmistö jää haaveeksi, sosialistipuolueen Sánchez joutuu etsimään mahdolliseen hallitukseensa apupuolueita. Niistä todennäköisimpiä ovat laitavasemmiston Podemos ja mahdollisesti myös Katalonian itsenäisyyttä tukevat ryhmittymät.

Sanchez on väläytellyt myös yhteistyötä keskustaoikeistolaisen Ciudadanosin kanssa, vaikkakin viime mainittu on sanonut haluavansa Sanchezin ulos pääministerin paikalta.

Voxin tie hallitukseen vaikutti olevan tiukasti tukossa menestyksestä huolimatta. Se saattaisi päästä hallitukseen liittoutumalla konservatiivisen kansanpuolueen ja Ciudadanosin kanssa, mutta Ciudadanosille yhteistyö äärioikeistolaisen Voxin kanssa olisi kiusallista ja merkitsisi suurta poliittista riskiä.

Myöskään Ciudadanosin, konservatiivien ja Voxin muodostamaa koalitiota ei ennakkoarvioissa pidetty todennäköisenä.

Aiheesta lisää:

Espanjan vaalit: Sosialistit voittamassa, äänestysprosentti yli 75

Lähteet: Reuters, STT, AFP