1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin jesidijohto: Isis-taistelijoiden raiskaamat naiset tervetulleita kotiin, mutta heidän lapsensa eivät

Lukuisat jesidinaiset ovat joutuneet antamaan raiskauksista syntyneet lapsensa orpokoteihin, jotta he voisivat palata takaisin yhteisöihinsä.

Jesidit
Jesidinainen ja hänen lapsensa kuvattuna pakolaisleirillä Eidoménin kylässä Kreikassa huhtikuussa 2016.
Jesidinainen ja hänen lapsensa kuvattuna pakolaisleirillä Eidoménin kylässä Kreikassa huhtikuussa 2016.Valdrin Xhemaj / EPA

Irakissa jesidien hengellinen neuvosto ilmoitti sunnuntaina, ettei se haluakaan ottaa vastaan niiden jesidinaisten lapsia, jotka ovat syntyneet Isis-taistelijoden raiskausten tuloksena.

Ilmoitus herätti hämmennystä, sillä aiemmin neuvosto oli kertonut toivottavansa tervetulleeksi kaikki Isis-joukkojen kauheuksista hengissä selvinneet.

Kun Isis-terrorijärjestö iski jesidialueelle Luoteis-Irakissa vuonna 2014, murhasi se tuhansia jesidi-heimon miehiä ja pakotti tuhannet jesidinaiset seksiorjiksi.

Jesidineuvosto kertoi lauantaina, että media oli vääristellyt sen aiempaa ilmoitusta. Neuvosto toteaa, että toivottaessaan Isisin kauheuksista selvinneet takaisin kotiinsa, ei se ”misään nimessä tarkoittanut lapsia, jotka ovat syntyneet raiskausten tuloksina, vaan niitä lapsia, jotka ovat syntyneet jesidivanhemmille ja joutuneet Isisin kidnappaamiksi”.

Jesidiviranomainen Ali Khedhir Ilyas sanoi sunnuntaina, että neuvosto rohkaisee naisia palaamaan lastensa kanssa - huolimatta näiden syntyperästä – mutta muotoili, "ettei se voi pakottaa perheitä hyväksymään lapsia, jotka ovat syntyneet raiskausten tuloksina."

Ihmisoikeusjärjestö HRW: Hävetkää!

Osa Syyriasta Irakiin palanneista jesidinaisista on antanut lapsensa adoptoitavaksi, koska heidän perheensä Irakissa eivät hyväksyisi lapsia. Osa puolestaan on päättänyt olla palaamatta jesidiyhteisöön.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch pitää jesidijohtajien viikonloppuna antamaa ilmoitusta pöyristyttävänä.

– Hävetkää! kirjoitti järjestössä työskentelevä tutkija Belkis Wille Twitterissä.

Wille kuvaili lukuisten jesidinaisten tuskaa heidän jouduttuaan antamaan raiskauksista syntyneet lapsensa orpokoteihin, jotta he voisivat palata takaisin yhteisöihinsä.

Arviolta 3 000 jesidiä on yhä kateissa Isisin hyökkäysten ja kidnappausten jäljiltä.

Kuten monissa muissa uskonnollisissa vähemmistöissä Lähi-idässä, jesidiksi ei voi kääntyä, vaan uskontoon synnytään. Avioliitot muunuskoisten kanssa on tiukasti kielletty.

Aiheesta lisää:

Yazidis to accept ISIL rape survivors, but not their children (siirryt toiseen palveluun)

Riikinkukkoenkelin palvojat – Keitä ovat jesidit ja miksi islamistit vainoavat heitä? (Yle, 2014)

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi