Hyppää sisältöön

CNN: Sri Lanka kieltää burkhan käytön – presidentin mukaan burkha on turvallisuusriski

Pääministeri kertoi aiemmin maan säätävän tiukempia lakeja.

Kuva: Ishara S. Kodikara / AFP / Lehtikuva

Sri Lankan presidentti kieltää burkhan käytön, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Kielto astuu voimaan maanantaina.

Sen taustalla on pääsiäissunnuntaina maassa tehdyt iskut, joissa kuoli yli 250 ihmistä. Lisäksi ainakin 500 ihmistä sai vammoja. Kyseessä oli vakavin väkivallanteko Sri Lankassa sitten maan vuonna 2009 päättyneen sisällissodan.

Presidentti perustelee burkha-kieltoa turvallisuussyillä. Burkha on vaatekappale, joka peittää koko vartalon kasvoineen tai jättäen osan kasvoista näkyviin.

Äärijärjestö Isis on sanonut olleensa iskujen takana, mutta Sri Lankan poliisi epäilee, että iskujen takana olisi paikallinen radikaali NTJ-muslimiryhmä.

Sri Lankan viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että he ovat joko tappaneet tai ottaneet kiinni suurimman osan islamisteista, jotka ovat kytköksissä pääsiäissunnuntaina tehtyyn terrori-iskujen sarjaan.

Maan pääministerin Ranil Wickremesinghe on sanonut, että Sri Lanka voi nyt aloittaa paluun normaalioloihin.

Toista sataa ihmistä on otettu kiinni iskujen jälkeen.

– Jihadistinen terrorismi on lopetettava välittömästi. Sen vuoksi aiomme esitellä uusia, tiukempia lakeja. Maassamme on paljon uskonnollisia opettajia ilman työlupaa. Heidät tullaan karkottamaan, pääministeri sanoi aikaisemmin.

Isis on sanonut olleensa myös viime lauantaisten itsemurhaiskujen takana. Yhteensä 15 ihmistä kuoli, kun Sri Lankan turvallisuusjoukot hyökkäsivät epäiltyyn islamistien piilopaikkaan perjantaina ja lauantain välisenä yönä lähellä Kalmunain kaupunkia saarivaltion itäosassa.

Kolme miestä laukaisi räjähteet ja tappoi itsensä sekä kolme naista ja kuusi lasta sisällä talossa.

Tämän lisäksi kolme itsemurhapommittajaa ammuttiin talon ulkopuolella, kertoi poliisi. Talon valtausta edelsi noin tunnin kestänyt tulitaistelu.