Ränsistynyt koulurakennus sytytettiin tuleen Kemissä – kiinteistöön tuli merkittäviä vahinkoja

Silminnäkijä on kertonut, että näki kahden tytön poistuvan rakennuksesta.

koulurakennukset
Pelastuslaitos joutui sahaamaan auki ikkunoiden suojaksi laitettuja peitelevyjä.
Jari Vesa/ Yle

Kemissä sammutettiin sunnuntai-iltana tulipaloa, joka oli Lapin pelastuslaitoksen mukaan sytytetty tahallaan. Tulipalo sytytettiin koulurakennuksessa, joka on poistettu käytöstä vuosia sitten.

Lapin pelastuslaitoksen mukaan kukaan ei loukkaantunut tulipalossa, mutta hälytyksen tehnyt silminnäkijä oli havainnut, että rakennuksesta poistui kaksi tyttöä.

– Koulun liikuntasaliin oli kasattu irtaimistoa, muun muassa vanhoja sohvia, ja tämä kasa oli tulessa, kertoo päivystävä palomestari Lauri Manninen Lapin pelastuslaitokselta.

Savupatsas kiinnitti ohikulkijan huomion

Tulipalon sammuttamista hankaloitti iso ja sokkeloinen tila, jonka ikkunat ja ovet on levytetty kiinni. Mannisen mukaan ohikulkijan huomion oli herättänyt savupatsas, joka purkautui ulos rakennuksessa olevan kattoikkunan kautta.

– Tulipalo saatiin rajattua liikuntasaliin, mutta osa ikkunoissa olevista peitelevyistä jouduttiin repimään auki moottorisahalla, jotta savu pääsi ulos rakennuksesta, kuvailee Manninen.

Pelastuslaitokselta meni kohtuullisen pitkään ennen kuin pelastajat pystyivät toteamaan, että rakennus oli tyhjä ulkopuolisista henkilöistä.

– Ilmeisesti paikalla olleet olivat yrittäneet sammuttaa tulipaloa, sillä löysimme rakennuksen ulkopuolelta ämpärin, jossa oli lunta, sanoo Manninen.

Valtakadulla sijaitsevaan entiseen yhteiskoulun kiinteistöön tuli merkittäviä palo-, vesi- ja savuvahinkoja. Kemissä on kiistelty vuosia suojelumerkinnällä varustetun rakennuksen kohtalosta.