Lapin kokoomus: Rahat Kemin biojalostamon teihin ja meriväylään

Kokoomuslaiset haluavat turvata myös alueen koulutusmahdollisuudet tehdasta varten.

Metsä Group
Metsä Groupin tehdas Kemissä.
Uusi tehdas tulee Kemin Pajusaareen, jossa ovat kuvassa olevat Metsä Groupin nykyiset tehtaat.Risto Koskinen / Yle

Lapin kokoomus vaatii seuraavaa hallitusta sitoutumaan siihen, että Kemiin suunniteltu biojalostamo rakennetaan. Kokoomuslaisten mukaan hallituksen on turvattava jättihankkeen vaatimat investoinnit tieverkkoon ja meriväylän syventämiseen.

Lapin kokoomus haluaa myös, että hallitus turvaa alueen koulutusmahdollisuudet, jotta uudelle tehtaalle löytyy osaavaa työvoimaa.

– Lappiin tarvitaan työtä ja toimeentuloa. Suomen tulee hyödyntää biotalouden mahdollisuudet kestävän kasvun perustaksi. Kemiin suunniteltu investointi on tärkeä Lapille ja koko Suomelle, Lapin kokoomuksen puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto sanoo tiedotteessa.

Lapin Kokoomuksen kevätkokous otti kantaa Metsä Groupin hankkeeseen sunnuntaina.

Vihreät toppuuttelevat

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto haluaa toppuutella intoa tukea Kemin uutta tehdasta. Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) kertoi lauantaina, että SDP on valmis tukemaan Metsä Groupin Kemiin suunnitteleman jättitehtaan toimintaa parantamalla tehtaan tarvitsemia vesi- ja tieväyliä valtion rahoilla.

Metsä Group kertoi perjantaina suunnitelmistaan rakentaa Kemiin 1,5 miljardia euroa maksavan biotuotetehtaan. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä runsaan vuoden kuluttua eli kesällä 2020.