Kokeilu Rovaniemen lentoasemalla: Pysäköintiliput pois, kännykkämaksaminen tilalle

Lentoasemayhtiö Finavian mukaan pysäköinti lentoasemalla halutaan aiempaa sujuvammaksi.

pysäköinti
Porot -patsas Rovaniemen lentoasemalla
Porot-patsas Rovaniemen lentoasemalla.Vesa Vaarama / Yle

Rovaniemen lentoasemalla luovutaan pysäköintilipukkeista ja siirrytään pysäköinnin maksamiseen älypuhelimilla. Uusi pysäköinnin malli otetaan koekäyttöön 1. toukokuuta. Lentoasemayhtiö Finavian mukaan pysäköinti lentoasemalla halutaan aiempaa sujuvammaksi.

Rovaniemen lentoasemalla on ollut käytössä perinteinen malli, jossa pääsy pysäköintialueelle on rajattu puomilla, ja asiakas on lähtiessään maksanut pysäköintimaksun lipukkeella maksuautomaatissa.

Jatkossa matkustaja ajaa autonsa suoraan pysäköintialueelle ja käynnistää pysäköintisovelluksen älypuhelimessaan. Mikäli asiakas ei ole aiemmin käyttänyt pysäköintisovellusta, hänen tulee rekisteröityä valitsemaansa sovellukseen. Pysäköinnin aluksi asiakas kuittaa pysäköinnin alkavaksi ja määrittää sovellukseen pysäköinnin päättymisajan. Lähtiessään asiakas maksaa pysäköintimaksun suoraan sovelluksessa.

Mikäli asiakas haluaa jatkaa pysäköintiaikaansa esimerkiksi pidentäessään lomaansa tai lennon myöhästyessä, hän voi päivittää pysäköintiaikaansa suoraan sovelluksessa käymättä auton luona.

Kolme sovellusta

– Matkustajille mobiilisovellukset tarjoavat nopean ja aiempaa joustavamman tavan pysäköidä autonsa lentoasemalle. Olemme Rovaniemen lentoasemalla kiinnostuneita kokeilemaan uusia digitaalisia sovelluksia, jotka voivat parantaa asiakaskokemusta ja tuoda sujuvuutta matkustajapolun eri vaiheissa, Rovaniemen lentoaseman päällikkö Johan Juujärvi sanoo Finavian tiedotteessa.

Asiakkaalla on jatkossa mahdollisuus maksaa pysäköintinsä Rovaniemen lentoasemalla kolmen eri sovelluksen kautta. Tällä hetkellä palvelun tarjoavat ParkMan, EasyPark ja Moovy, joista ParkMan ja EasyPark ovat jo käytössä Rovaniemen kadunvarsipysäköinnissä. Lentoasemalla perittävä pysäköintimaksu on kaikilla sovelluksilla maksettaessa sama, mutta sovelluksen omissa palvelumaksuissa voi olla sovelluskohtaisia eroja.

Myös korttimaksu automaatista onnistuu

Rovaniemen lentoasemalla matkustajien käytössä ovat edelleen myös terminaalin ulko-ovien läheisyydestä löytyvät ennakkomaksuautomaatit, joissa pysäköintimaksu voidaan maksaa pankki- tai luottokortilla. Osana pysäköinnin uudistamista päivitetään myös pysäköinnin hintoja.

Jatkossa pysäköinti on halvinta pysäköintisovelluksella maksettaessa: yhden vuorokauden pysäköinti maksaa sovelluksella ostettuna 14 euroa ja maksuautomaatin kautta 16 euroa. Finavian mukaan pysäköintiuudistus ei vaikuta kausikortilla pysäköiviin asiakkaisiin.

Rovaniemen lentoasemalla laajennetaan parhaillaan terminaali- ja pysäköintitiloja. Laajennuksen myötä lentoasemalle tulee prosenttia lisää pysäköintitilaa, yhteensä lähes 400 parkkipaikkaa. Rovaniemen lentoaseman laajennusprojekti kasvattaa terminaalin alaa 75 prosenttia ja se valmistuu kuluvan vuoden 2019 lopulla ennen talvisesongin alkamista.