Seuraavaksi suureksi kuningasbassoksi veikattu oopperalaulaja ryhtyy johtamaan pikkukunnan musiikkijuhlaa

Saksalaisen Ulmin oopperatalon basso Erik Rousi on Lemin musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja.

festivaalit
Erik Rousi
Erik Rousi on Lemin musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja.Yle

Lemin musiikkijuhlien seuraava taiteellinen johtaja on oopperalaulaja Erik Rousi. Hän aloittaa työnsä kesän 2020 musiikkijuhlasta.

32‑vuotias Rousi on nykyisin bassosolistina Saksassa Ulmin oopperatalossa Saksassa.

– Olen erittäin innostunut ja otettu saadessani johdettavakseni näin nuoressa iässä niin perinteikkään festivaalin kuin Lemin musiikkijuhlat, kertoo Rousi Lemin musiikkijuhlien tiedotteessa.

Lemin musiikkijuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran reilut 30 vuotta sitten. 1990-luvulla Lappeenrannan kaupunki alkoi rahoittaa juhlia, jolloin festivaalin nimeksi tuli Lemi–Lappeenranta-musiikkijuhlat. Lappeenranta jättäytyi musiikkijuhlista pois kymmenisen vuotta sitten, jolloin nimeksi palautui Lemin musiikkijuhlat.

Lemin musiikkijuhlien järjestäjänä on Lemin musiikkiyhdistys. Uusi taiteellinen johtaja Erik Rousi lupaa myös paikallisuuden näkyvän juhlissa jatkossakin.

– Musiikkijuhlien ohjelmassa tulee minun aikanani näkymään paikallisuus sekä kansainvälisyys, kertoo Rousi.

Lupaava basso

Erik Rousia on pidetty yhtenä aikamme suurista lupaavista bassoista. Hän aloitti lauluopinnot vasta varsin myöhään 25-vuotiaana. Samaan aikaan hän sai valmiiksi myös lukio-opintonsa.

Rousi ei päässyt opiskelemaan Sibelius-Akatemiaan, mutta sen sijaan hän sai opiskelupaikan Wienin kaupungin musiikkiyliopistosta, josta hän on valmistunut maisteriksi.

Wienissä hänelle sanottiin, että vain taivas on rajana.

– Heti ensimmäisessä tapaamisessa, kun opinnot alkoivat Wienissä, meille sanottiin, että nyt kun olette täällä, teemme teistä niin hyviä, että kaikilla on sopimus oopperatalon kanssa kun valmistutte, kertoi Rousi Ylen haastattelussa kesällä 2018.

Rousin tärkeimpiä rooleja ovat tähän mennessä olleet Lentävän hollantilaisen Daland, Don Giovannin Commendatore ja Fidelion Rocco. Rousi toimii myös Eurajoki Bel Canto -festivaalin toisena taiteellisena johtajana basso Mika Kareksen rinnalla.

Kesälle 2020 Rousilla on ajatus siitä, miltä Lemin musiikkijuhlat tulee näyttämään.

– Kesällä 2020 juhlimme itseoikeutetusti 250 vuotta täyttävää Ludwig van Beethovenia, ja ohjelmasuunnitelmassa on erityisesti painotettu säveltäjämestarin sankarillisen kauden teoksia.

Tulevana kesänä Lemin musiikkijuhlia vietetään 24.–28. heinäkuuta.

Lue seuraavaksi: Tahto laulamiseen löytyi, kun takana oli viisi vuotta nettipokeria – tässä saattaa olla Suomen seuraava kuningasbasso