1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtaistelut

Viime vuosi oli työmarkkinoilla levoton – työtaistelujen määrä kasvoi yli puolella

Viime vuonna työtaisteluista noin neljännes kohdistui teollisuuteen.

työtaistelut
mielenosoitus 2. 2. Helsingin Senaatintori
Helsingin Senaatintorille kerääntyi mielenosoitukseen tuhansia aktiivimallin vastustajia helmikuussa 2018.Kimmo Hiltunen / Yle

Vuosi 2018 oli työmarkkinoilla levoton vuosi, jos mittarina käytetään työtaisteluja. Työtaistelujen määrä kasvoi roimasti viime vuonna, kertoo Tilastokeskus (siirryt toiseen palveluun).

Viime vuonna työtaisteluja oli 166, kun edellisvuonna niitä oli 103. Kasvua tuli siis yli 60 prosenttia.

Työtaisteluihin osallisten työntekijöiden määrä oli noin 282 000 ja menetettyjä työpäiviä kertyi noin 214 000. Työtaisteluihin osallisten työntekijöiden määrä oli suurempi kuin koskaan 2000-luvulla.

Menetettyjä työpäiviä sen sijaan on ollut enemmän vuosina 2000, 2005 ja 2010.

Työtaistelujen kokonaismäärään on laskettu mukaan myös työtaistelu-uhat, joita ei ole toimeenpantu. Uhat on laskettu mukaan vain työtaistelujen lukumäärään, ne eivät kerrytä osallisten työntekijöiden eikä menetettyjen työpäivien määrää.

Viime vuonna toteutuneiden työtaistelujen määrä oli 128. Edellisvuonna niitä toteutui 87.

Työpäiviä menetettiin erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa

Viime vuonna työtaistelun syy noin puolessa työtaisteluista oli alan työehtosopimus. Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat jokin muu syy ja työnjohto. Muu syy sisältää myös poliittiset mielenilmaukset.

Tilastokeskuksen mukaan näissä luvuissa näkyvät viime vuoden aikana järjestetyt Juha Sipilän hallitukseen kohdistuneet poliittiset mielenilmaukset.

Muun muassa talvella 2018 Senaatintorilla järjestettiin suurmielenosoitus, jolla vastustettiin työttömyysturvan aktiivimallia. Myös viime vuoden syksyllä järjestettiin useita mielenosoituksia, joilla vastustettiin hallituksen lakihanketta työntekijän irtisanomissuojan muuttamiseksi.

Viime vuonna työtaisteluista noin neljännes kohdistui teollisuuteen. Toiseksi eniten työtaisteluita kohdistui hallinto- ja tukipalvelutoimintaan ja rakentamiseen. Työpäivämenetykset olivat viime vuonna suurimmat teollisuudessa ja rakentamisessa.

Lue myös:

Aktiivimallia vastustamassa jopa 8 000 ihmistä, meteli yltyi välillä korviahuumaavaksi: Yle seurasi mielenilmausta hetki hetkeltä

Työtaistelutoimet hallituksen irtisanomislakia vastaan kovenevat: Teollisuusliitto suunnittelee usean päivän lakkoa

Sunnuntaisuomalainen: Suomalaiset ovat lakkoilleet eniten, kun vallassa ovat olleet demarit

Lue seuraavaksi