Halla-aho ja Stubb löysivät väittelyssä yhteisen sävelen: Venäjän uhka sai suomalaiset liittymään EU:hun 90-luvulla

Komissaarin paikka olisi Alexander Stubbille lapsuuden unelma. Käytännössä paikan saa kuitenkin vaalien voittaja SDP.

eurovaalit
Stubb, Natri ja Halla-aho
Euroopan investointipankin varatoimitusjohtaja Alexander Stubb sekä europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri ja Jussi Halla-aho osallistuivat Politiikan toimittajien yhdistyksen EU-väittelyyn.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmetteli Politiikan toimittajien yhdistyksen EU-väittelyssä, miksi EU on sysännyt rajavartioinnin ja maahanmuuttokriisin Turkin harteille.

Halla-ahon mielestä kansallismieliset voimat voivat nyt yrittää korjata EU:n tekemät virheet.

Näin siis, jos populistipuolueet menestyvät toukokuun europarlamenttivaaleissa.

Europarlamentaarikot Jussi Halla-aho, Miapetra Kumpula-Natri ja ex-pääministeri Alexander Stubb olivat yhdestä asiasta yhtä mieltä: EU:n ulkorajojen valvontaan pitää löytää yhteinen ratkaisu.

Erimielisyyksiäkin kolmikolla oli. Halla-ahon mukaan haluttomuus joustaa työvoiman liikkuvuudesta oli suurin syy Britannian päätökseen lähteä EU:sta. Eurooppamieliset Kumpula-Natri ja Stubb eivät allekirjoita väitettä.

Tulee populisteille eurojytky?

EU-vaaleihin on aikaa alle kuukausi. Jo nyt ennakoidaan, että suurten puolueiden valta järkkyy ja vaalien voittajaksi nousevat EU-vastaiset populistipuolueet. Suomessa tähän ryhmään kuuluvat perussuomalaiset.

SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri pyrkii EU-vaaleissa jatkokaudelle. Hän on yksi vahvoista nimistä Suomen seuraavaksi komissaariksi.

– Kannattaa tavoitella ykköskomissaarin paikkaa. Itse näen tärkeänä kauppasuhteet ja lainsäädäntötehtävät, nämä olisivat Suomelle olennaisimmat, Kumpula-Natri sanoo.

Kumpula-Natri toivoo, että nyt ei anneta periksi EU:n hajottajille. Tällä hän viittaa EU-vastaisiin populistipuolueisiin. Nyt näyttää siltä, että ne voivat saada EU-vaaleissa jo 30 prosenttia äänistä.

Kokoomusta tentissä edusti Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb. Ex-pääministeri Stubb kisasi keskustaoikeiston kärkiehdokkuudesta loppuvuodesta saksalaisen Manfred Weberin kanssa, mutta jäi kakkoseksi.

EU tuottaa 10 prosenttia päästöistä

Kolmikko pohti myös ilmastonmuutosta. Jussi Halla-aho muistutti, että Eurooppa tuottaa vain kymmenen prosenttia päästöistä.

SDP:n Miapetra Kumpula-Natrin mukaan tämä ei tarkoita sitä, että riittää, että Eurooppaa vähentää päästöjä sen mukaan, että sen aiheuttamat päästöt ovat 11 prosenttia.

– Tämän kokoisella maanosalla on varaa näyttää esimerkkiä muille, Kumpula-Natri sanoo.

Stubb uskoo, että kiertotaloutta ja muovinkierrätystä ei olisi saatu aikaan, ellei Eurooppa olisi näyttänyt esimerkkiä muille maanosille.

– EU:n ajamille tietosuoja-asetuksille naureskeltiin, mutta sitten paljastui, että Facebookin tietoturva oli olematon, Stubb sanoi.

Vasta silloin ryhdyttiin tekemään muutoksia. Monessa muussakin asiassa sääntöpohjainen EU on näyttänyt Stubbin mukaan tietä muulle maailmalle.

Politiikan toimittajien tentissä Kumpula-Natri, Halla-aho ja Stubb vastaavat myös kysymyksiin siitä, millaisena he näkevät EU:n tulevaisuuden.

Kuka saa komissaarin salkun?

SDP:n meppi Miapetra Kumpula-Natri on sitä mieltä, että komissaarin paikka kuuluu suurimmalle puolueelle.

Alexander Stubb myöntää, että paikka olisi hänelle lapsuuden unelman täyttymys. Kokoomuksen entinen puheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Katainen vei komissaarin paikan edellisen kerran Stubbin nenän edestä.

– Paikkaan pitää valita henkilö sopivuuden ja pätevyyden mukaan, Stubb sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vitsailee Kumpula-Natrille, että " SDP:n kanta tuntuu vaihtelevan vaalimenestyksen mukaan".

– Suurimmalla puolueella on toki etulyöntiasema, Halla-aho myöntää.

Halla-aho ja Stubb löysivät yksimielisyyden myös toisesta asiasta: suomalaiset valitsivat EU-jäsenyyden 1990-luvulla, koska suurin pelko oli itänaapuri Venäjä. Se oli ainakin syy, joka sai Halla-ahon käytäämään ääntään EU-kansanäänestyksessä 1994.

Halla-aho ei suostunut kuitenkaan kertomaan, kenelle ääni meni.

Kolmesta väittelijästä siis vain SDP:n Miapetra Kumpula-Natri on ehdokkaana toukokuun EU-vaaleissa.

Aiheesta voi keskustalla tänään kello 22 asti.