Sotkamon Silverin hopeakaivoksen tuotanto pyörii jo muutaman kuukauden päästä

Sotkamo Silverin tuotannosta poistetaan nyt sellaisia pullonkauloja joilla on vaikutusta tuotantoon.

Kajaani
Kaivuri lastaa malmia dumperin kyytiin talvisella kaivoksella.
Maaliskuun lopulla vietettiin kaivoksen avajaisia.Timo Sihvonen / Yle

Hopeakaivoksen tuotannon ylösajo etenee Sotkamossa. Hopeakaivoksesta arvioidaan louhittavan noin puoli miljoonaa tonnia malmia vuodessa. Hopean osuus liikevaihdosta on noin 60 prosenttia ja kullan noin 20 prosenttia.

– Kaivoksen tuotannon ylösajo kestää tyypillisesti 2–6 kuukautta, siihen verrattuna olemme normaalissa aikataulussa, sanoo Sotkamo Silver AB: n toimitusjohtaja Timo Lindborg. Kaivoksen avajaisia vietettiin maaliskuun lopulla.

– Rikasteiden metallipitoisuus on hyvä. Se, että se on sitä alusta asti osoittaa, että prosessi toimii hyvin ja rikasteen pitoisuuden osalta ei ole ylimääräisiä haasteita. Olemme tyytyväisiä, että saamme hyvää tuotetta alusta asti. Erityisesti hopean pitoisuus on ollut hyvä, sanoo toimitusjohtaja Timo Lindborg.

Sotkamo Silverin rikasteen tuotantokapasiteetti on nostettu täyteen 450 000 tonnin vuosikapasiteettiin. Tavoitteena on rikastaa malmia 330 000–350 000 tonnia tämän vuoden aikana. Hopeamalmia louhitaan avolouhoksesta ja maanalaisesta kaivoksesta.

– Nyt tuotannosta poistetaan pullonkauloja. Kesän loppuun mennessä tai jo aikaisemmin tuotanto pyritään saamaan sellaiseksi, ettei tarvitse tehdä esimerkiksi käynnistämiseen liittyviä huoltokatkoja, kertoo Timo Lindborg.