Suuri laulaja muisti aina pientä kotikuntaansa: "Nyt on maansuru, kun Reijo Taipale on poissa"

Laulaja Reijo Taipaleen syntymäkunnassa Miehikkälässä tuntuu selvästi, että jotain pysyvää on poissa.

Reijo Taipale
Reijo Taipale kotikylällään Miehikkälässä
Reijo Taipale kotikylällään Miehikkälässä kesällä 2012.Anna-Leena Ilmarinen / Yle

Miehikkäläläinen Matti Peltola kokoaa miehikkäläläisten päivän tunnelman yhdeksi lauseeksi: "Nyt on suuri mies Miehikkälästä pois".

Hieman alle 2 000 asukkaan kaakkoissuomalainen Miehikkälä on perjantaina edesmenneen laulaja Reijo Taipaleen syntymäkunta. Täällä hän kävi koulunsa ja tienasi ensimmäiset tienestinsä metsätöissä.

Parikymppisenä Taipale muutti Helsinkiin, mutta Miehikkälää hän ei koskaan unohtanut.

– Aina Reijo Taipale muisti korostaa Miehikkälää. Oli niin kotiseuturakas ihminen, sanoo Peltola.

Vuonna 2003 Miehikkälän kunta juhlisti omaa sankariaan, kun osa kunnan keskustaajamasta lähtevästä Muurikkalantiestä nimettiin Reijo Taipaleen tieksi. Muutaman kilometrin mittainen tie kulkee laulajamestarin kotitalon ohitse Taipaleen kylän kupeessa.

Reijo Taipale oli itse mukana tien avajaisissa laikkaamassa nauhaa 4.7.2003. Sankan yleisön seassa oli myös miehikkäläläinen Leo Märkälä.

– Hän kertoi silloin, miten nuorena hakkasi halkoja ja totesi, ettei se ole hänen hommansa. Hän haluaa laulaa, muistelee Märkälä Taipaleen kertoneen.

Reijo Taipale ja festivaalijohtaja Arto Saksa istuvat kahvilassa
Reijo Taipale ja Miehikkälän pelimannipäivien festivaalijohtaja Arto Saksa kahvilassa kesällä 2012. Anna-Leena Ilmarinen / Yle

Itse Reijo Taipaleen kotitalo on parin kilometrin päässä kuntakeskuksesta. Miehikkälän Kalliokoskelle Reijo Taipale myöhemmin pystytti kesämökin.

– Siellä hän vietti paljon aikaa kesällä ja muulloinkin, jos vain ehti, kertoo ikänsä Miehikkälässä asunut Matti Peltola.

Tangotanssit antoi kipinän

Miehikkälän Vilkas -urheiluseura järjesti vuosien ajan erittäin suosittua kesätapahtumaa Reijo Taipale ystävineen -tangotanssit. Se alkoi jo 1980-luvulla ja kesti 1990-luvun loppupuolelle saakka.

Tangotanssit vietettiin Miehikkälän keskustassa sijaitsevalla Myllylammen lavalla. Matti Peltola oli niitä urheiluseuran puheenjohtajana järjestämässä, ja muistaa hyvin miten väkeä tuli Pohjanmaata myöten. Parhaimmillaan yleisöä oli jopa 3 000.

– Reijo toi sinne laulajaystäviään. Oli Topi Sorsakoskea ja muita eturivin laulajia toistakymmentä. Oli se aikamoinen tapahtuma.

Reijo Taipale vaimonsa Anitan kanssa.
Reijo Taipale vietti lomaa aina heinäkuussa. Kuvassa hän on vierailemassa Miehikkälässä vaimonsa Anita Taipaleen kanssa kesällä 2014.Yle / Kirsi Partanen

Nyt Myllylammen lava alkaa olla jo vaatimattomassa kunnossa ja toiminta on hiipunut. Mutta Myllylammen lavalla on ollut mielenkiintoinen vaikutus Suomen nykypäivän iskelmämusiikille.

Nimittäin samaisen Myllylammen lavan raosta muistelee vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen ensimmäisen kerran nähneensä Reijo Taipaleen. Edelleen Miehikkälässä asuva Hallikainen uskoo, että Reijo Taipaleen näkeminen on ollut hänelle syy ryhtyä laulajaksi.

– Minä pikkupoikana tuijotin sinne lavalle ja katsoin, että tuo on hienon näköistä hommaa. Siellä on herra mustassa tukassaan, harmaassa puvussaan ja laulaa hienosti tangoa. Se sykähdytti, kertoo Hallikainen.

Jukka Hallikainen kertoo, miten Reijo Taipale on ollut merkityksellinen ihminen koko Miehikkälälle. Olihan Taipale koko kansan tuntema iskelmätähti ja julkkis, josta kaikilla oli jonkinlainen muisto. Siksikin Reijo Taipaleen sukujuurilla ja Taipaleen musiikilla ja on ollut todella suuri merkitys Hallikaisen uralle.

– Täällä Miehikkälässä on järjestetty pelimannipäiviä ja tangotansseja, joissa Taipale esiintyi. Sukulaisetkin ovat kertoneet paljon juttuja Reijo Taipaleesta. Hän on tosi iso hahmo ja merkittävä persoona, joka täällä Miehikkälässä oli ikään kuin koko ajan lähellä.

Miehikkälän keskusta 19_07_13.jpg
Reijo Taipaleen kotipaikka on noin kahden kilometrin päässä tästä Miehikkälän kuntakeskuksesta. Petri Lassheikki / Yle

Hallikainen on tavannut ja jutellut Reijo Taipaleen kanssa lukuisia kertoja, mutta yksi kerta on jäänyt erityisesti mieleen.

– Kun voitin tangokuninkuuden Seinäjoella, minulle kiikutettiin ensimmäisenä sähke. Se oli Reijo Taipaleelta ja siinä luki: "Onnittelut Miehikkälän miehelle".

Jukka Hallikainen jäi kaipaamaan erityisesti Reijo Taipaleen tapaa olla ihmisten parissa ja välittää muista.

– Reijo oli aina kiinnostunut muidenkin tekemisistä ja halusi tietä mitä kuuluu. Se oli sellaista vilpitöntä välittämistä ja toisten huomioon ottamisesta.

Tänään maanantaiaamuna suru Miehikkälässä on Hallikaisen mukaan ollut käsin kosketeltavissa.

– Selkeästi jotain on pois, sanoo tangokuningas Jukka Hallikainen.

Katso Yle Areenasta Markku Plösen Onnen maa -elokuva, jossa Reijo Taipale esittää itseänsä. Elokuva lähetetään myös TV 1:ssä tänään maanantaina 29.4. kello 19.