Hyppää sisältöön

Israelissakin tuohduttiin al-Taeen kommenteista: "SDP:n pitäisi erottaa hänet" – CMI:kään ei tiennyt kaikkea

Al-Taeen entisessä työpaikassa CMI:ssä ollaan pettyneitä siihen, ettei tämä kertonut totuutta heti, sanoo toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.

Simon Wiesenthal -keskuksen Israelin-toimiston johtaja Efraim Zuroff Kuva: Valda Kalnina / EPA

Simon Wiesenthal -keskuksen Israelin-toimiston johtajan Efraim Zuroffin mielestä SDP:n pitäisi erottaa Hussein al-Taee puolueesta tämän kohuttujen kommenttien takia.

Zuroff pitää kommentteja antisemitistisinä ja vastakkaisina sosiaalidemokratialle.

– Voisi kuvitella, että tällaista sanovat ovat kytköksissä esimerkiksi äärivasemmistoon tai äärioikeistoon, Zuroff sanoo Ylelle.

– Hän on ilmiselvästi antisemitisti eikä hänen pitäisi selvästikään olla siellä, missä hän on, Zuroff lataa.

Zuroff arvelee, että al-Taee kasvatettiin Irakissa ajattelemaan, että juutalaiset ovat pahoja.

Yle pyysi Zuroffilta kommenttia sen jälkeen, kun israelilaislehti The Jerusalem Post (siirryt toiseen palveluun) oli nostanut al-Taeen kommentteja koskevan kohun esille Israelissa.

Ei ymmärrystä CMI:n kommenteille

Zuroff pitää al-Taeen näkemyksiä outoina myös, kun ajattelee, että tämä on työskennellyt konfliktinratkaisun parissa, Crisis Management Initiativessa CMI:ssä.

Zuroff ei myöskään ymmärrä tapaa, jolla CMI reagoi al-Taeen kommenteista nousseeseen kohuun.

– He sanoivat, ettei al-Taee ole enää meillä, koska hän on eduskunnassa. He eivät sanoneet, ettei hän enää voisi palata CMI:hin. He eivät ole ilmaisseet katumusta, että tällainen ihminen tällaisine näkemyksineen on ollut heidän palveluksessaan, Zuroff totesi maanantaina päivällä.

Al-Taeen anteeksipyyntöä Zuroff ei pidä riittävänä. Hän kommentoi asiaa Ylelle, ennen kuin al-Taee julkaisi maanantaina bloginsa, (siirryt toiseen palveluun) jossa hän pyysi anteeksi ja selitti laajalti ajattelutapansa muuttumista.

Zuroff ei osaa sanoa, aiheuttaako al-Taeeta koskeva kohu laajempaa keskustelua Israelissa. Suomi ei varsinaiseasti ole Israelin median erityishuomion kohteena, hän toteaa.

CMI myöntää hapuilun: "Mekään emme tienneet kaikkea"

CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie toteaa, että CMI sanoutuu täysin irti kaikista asiattomista kommenteista, jotka liittyvät minkään ryhmän poliittiseen tai etniseen identiteettiin.

– Tämän suhteen ei tarvitse miettiä, kuinka vakavissamme olemme. Tällaiset kirjoitukset eivät ole hyväksyttäviä keneltäkään, hän sanoo Ylelle.

Talvitie myöntää, että CMI:n kommentit al-Taeeta koskevan kohun suhteen ovat olleet vähän hapuilevia, kun juttu on ollut niin mutkikas ja polveileva.

Heillekin al-Taeen blogikirjoitukset valkenivat kokonaisuudessaan vasta pääsiäisviikonloppuna.

Talvitien mukaan al-Taeen maanantaina julkaisema anteeksipyyntöblogi on se, mitä kaikki ovat kaivanneet – lopullista rehellisyyttä ja avoimuutta siitä, mistä on oikein ollut kysyys.

CMI:ssä ollaan pettyneitä siihen, ettei al-Taee kertonut totuutta heti, kun asiasta alettiin puhua, Talvitie toteaa.

"Työssä ei huomautettavaa"

Al-Taeen työstä Talvitiellä ei ole mitään huomautettavaa, vaan hän toteaa tämän toimineen täysin CMI:n periaatteiden mukaisesti. CMI:llä ei ole mitään syytä epäillä asiattomuuksia, Talvitie kertoo.

Myöskään al-Taen eroon ei liity dramatiikkaa, Talvitie sanoo. Al-Taeen työsuhde päättyi normaalin käytännön mukaisesti, kun hän aloitti kansanedustajana. Kun al-Taee lähti mukaan vaalikampanjaan, hänen tiedossaan oli, että jos hän tulee valituksi, työsuhde päättyy.

Jos al-Taee olisi edelleen CMI:ssä töissä ja heillä olisi se tieto kuin nyt, olisi vakavan keskustelun paikka, Talvitie toteaa Ylelle.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoo Ylelle, että puolueessa jatketaan keskustelua Hussein al-Taeen kanssa tämän kirjoituksista.

Lue myös: