Kansanliike jatkaa Porissa taistelua Fortumia vastaan ja vaatii toiminnan keskeyttämistä: "Mitään päästöjä mereen ei sallita"

Puhtaan meren puolesta -yhdistys vaatii yhä energiayhtiötä ottamaan käyttöön suljetun järjestelmän suolojen poistamiseen. Fortumin mukaan sellainen on koekäytössä.

Fortum
Puhtaan meren puolesta ry
Puhtaan meren puolesta -yhdistys esitteli tilaisuudessaan maanantaina pulloja, joista toisesta yhdistyksen mukaan on puhdasta vettä, toisessa suoloja sisältävää, likaista vettä.Jenni Joensuu / Yle

Puhtaan meren puolesta -yhdistys (PMP) aikoo vaatia Fortumin Porin Mäntyluodon tuhkanjalostamon toiminnan keskeyttämistä, ellei laitos ala käyttää suljettua kiertojärjestelmää.

Fortum sai huhtikuun puolivälissä aluehallintovirastolta ympäristöluvan Porin Mäntyluodon tuhkanjalostamolle ja sen toiminnalle. Aluehallintoviraston mukaan päästöjä on mahdollista rajoittaa tehokkaalla jätevedenpuhdistuksella. Puhtaan meren puolesta -yhdistyksessä asiasta ollaan eri mieltä.

– Olemme käyttäneet kahta asiantuntijaa, joista toinen on perehtynyt jätevesien sisältöön ja toinen suljettuihin kiertojärjestelmiin. He ovat todentaneet sen, että Fortumin luvuissa on selkeitä asiavirheitä, kertoo PMP:n varapuheenjohtaja Marja Tomberg.

Tombergin mukaan Fortum on esimerkiksi tehnyt laskelmia, joissa on ilmoitettu vain minimimääriä, ei todellisia tai maksimimääriä.

Fortumin mukaan Tombergin väite ei pidä paikkaansa, vaan ympäristölupaa varten tehdyt laskelmat perustuvat todellisiin määriin.

"Laskelmat eivät perustu käytäntöön"

PMP:n mukaan aluehallintoviraston myöntämässä luvassa on runsaasti virheitä. Yhdistys on esimerkiksi sitä mieltä, että Fortumin laskelmat perustuvat vain minimimääriin, eivätkä todellisiin lukuihin.

– Lisäksi virtauslaskelmat eivät perustu käytäntöön. Ne ovat pelkkiä arvioita, sanoo Uniluodossa asuva Tapio Hacklin.

Hacklinilla on vuosikymmenien kokemus jätevesiasioista.

Marja Tomberg ei usko Fortumin valehtelevan – tarkoituksella.

– Uskon, että Fortum on tehnyt hakemuksensa oman etunsa mukaan ja lainsäädännön puitteissa. Meidän asiantuntijamme näkevät asian sen mukaan, mikä on kansalaisten kannalta paras vaihtoehto.

Fortumin tuhkanjalostamon poistoputken kartta
Fortumin poistoputki tulisi noin puolentoista kilometrin päähän rannasta.Fortum

Korjaus 29.4. kello 18.50: Lisätty Fortumin näkemys Marja Tombergin väitteestä. Poistettu tarkistamaton väite, että muualla Euroopassa vastaavia suoloja ei saisi laskea mereen. Lisäksi tarkennettu kuvatekstiä.

Lue lisää:

Fortum alkaa kokeilla suolojen talteenottoa Meri-Porin tuhkanjalostamossa

Fortumin putkisuunnitelmat poikivat kansalaisliikkeen Meri-Porissa: "On saatava valtakunnallinen haloo" – Reposaareen vaaditaan Porin kaupungin tuki