Hausjärvellä Oitin koululaisten sisäilmaoireilu on saanut vanhemmat takajaloilleen – "Poikani on oireillut koko koulu-uransa ajan"

Joukko koululaisten vanhempia luovutti maanantaina kunnan virkamiehille adressin. Vanhemmat vaativat väistötiloja myös sellaisille vanhan päärakennuksen ja Mäntylinnan oppilaille, jotka eivät oireile.

sisäilmaongelmat
Oitin koulun vanha päärakennus
Oitin koulun vanhan päärakennuksen tiloissa tehtiin maaliskuun loppupuolella tutkimuksia ulkopuolisen sisäilma-asiantuntijan toimesta.Kati Turtola / Yle

Osa oittilaisista koululaisten vanhemmista on huolissaan Oitin koulun sisäilman laadusta. Vanhempien ryhmä järjesti maanantaina aamulla mielenilmauksen, jossa haluttiin nostaa esille Oitin alakoulun vanhan päärakennuksen ja Mäntylinnan rakennuksen sisäilmaongelmat.

Mielenilmaukseen osallistuneen Piia Islanderin kuudesluokkalaisella pojalla on esiintynyt pitkään erilaisia terveydellisiä oireita, jotka äidin mukaan johtuiva sisäilmaongelmista. Nyt poika käy koulua väistötiloissa.

– Poikani on oireillut koko koulu-uransa ajan: poikkeuksellisen paljon ylähengitystieinfektioita, päänsärkyä, lihaskipuja ja hengenahdistusta, kertoo Islander.

Kansalaisadressi väistötilojen puolesta

Joukko oittilaisia vanhempia luovutti mielenilmauksen päätteeksi Hausjärven kunnalle kansalaisadressin, jossa toivotaan kaikkien Oitin koululaisten ja esikoululaisten siirtämistä pois vanhan koulun päärakennuksesta ja esikoulun käyttämistä Mäntylinnan tiloista.

Kansalaisadressin on allekirjoittanut reilut 300 kuntalaista.

Asian puolesta aktivoituneiden vanhempien joukko vaatii, että vanhassa päärakennuksessa sekä Mäntylinnassa opiskeleville lapsille löytyisi väistötila. Vanhemmat toivovat, että näin voitaisiin välttyä oireilun lisääntymiseltä. Tällä hetkellä korvaavat opetustilat on järjestetty vain oireileville oppilaille.

– Oireilusta voi ilmoittaa koululle. Sen jälkeen koululla on oppilashuollollisia toimenpiteitä, ja ratkaisu tehdään aina kunkin yksittäisen oppilaan kohdalla erikseen, sanoo sivistystoimenjohtaja Joonas Riihimäki.

– Oireilevat lapset ovat tapauskohtaisesti päässeet väistötiloihin. Näillä lapsilla oireet ovat lakanneet siihen, kun he ovat päässeet muihin tiloihin, kertoo adressin vanhempien ryhmän puolesta luovuttanut Heli Aarnio.

Adressin luovutustilaisuus Hasujärven kunnanvirastolla
Kolmisenkymmentä lasta ja vanhempaa luovuttivat Hausjärven kunnanviraston valtuustosalissa kansalaisadressin terveen sisäilman puolesta.Kati Turtola / Yle

Vanhemmat teettivät homekoiratutkimuksen

Sisäilmasta huolestuneet vanhemmat teettivät koulussa homekoiratutkimuksen, jossa koirat vanhempien mukaan havaitsivat hometta. Vanhempien mukaan koirat löysivät hometta kaikissa tutkituissa tiloissa.

Hausjärven kunnan teettämissä tutkimuksissa puolestaan ei tähän mennessä ole löytynyt mitään, mikä estäisi koulurakennuksen käyttöä.

Kunta odottaa nyt sisäilmatutkimuksen loppuraporttia.

– Meillä on tehty tutkimuksia ja nyt me odotamme raporttia. Siinä on varmasti erilaisia toimenpiteitä, joista sitten katsomme, mitä teemme, sanoo Riihimäki.

Riihimäen mukaan sisäilmaraportissa sisäilma-asiantuntija ja terveystarkastaja antavat lausuntonsa koulun olosuhteista.

– Toivottavasti raportti valmistuu mahdollisimman nopeasti, sanoo Riihimäki.

Henkilöstö ei oireile

Hausjärven kunnan henkilöstö- ja työsuojelupäällikkö Lilli Salomaan mukaan koulun henkilöstö ei ole saanut oireita koulurakennuksessa työskennellessään. Osa koulun henkilöstöstä on Salomaan mukaan kuitenkin kokenut julkisen keskustelun sisäilman laadusta raskaana.

– Työntekijöitä ei ole työsuojeluun tullut sellaisia oireiluilmoituksia. Olen enemmänkin huolissani siitä, minkälaisen kuormituksen alla henkilöstömme tällä hetkellä työskentelee. Osittain yhteydenotot meidän henkilöstöön ovat olleet jopa epäasiallisia. Toivoisin, että työntekijämme saisivat lopukevääksi työrauhan, sanoo Salomaa.

Uusi koulurakennus suunnitteilla

Oitin koulun vanha päärakennus on valmistunut vuonna 1954. Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen kertoo puhelimitse, että tarve uudelle koulurakennukselle tiedostetaan kunnassa. Kunnanjohtajan mukaan on suunitteilla varata ensi syksyn talousarvioon rahaa uudelle koulurakennukselle.

Suunnitelmat päästä rakentamaan uutta koulurakennusta mahdollisesti jo ensi vuonna ilahduttavat sisäilmasta huolestuneita vanhempia, mutta vanhemmat toivovat vielä nopeampaa reagointia.

– Uusi koulurakennus on hyvä juttu, mutta se tulee armottoman liian myöhään eli paljon nopeammin tarvitaan myös toimenpiteitä, sanoo Heli Aarnio.