Sosialistien johtava eurovaaliehdokas: EU:lle hiilidioksidivero – oikeistosta vastalauseita

Myös kristillisdemokraattien kärkiehdokas sanoo ilmastonmuutoksen estämisen olevan "ykköstavoite".

Frans Timmermans. Kuva: Marcel van Hoorn / EPA

Eurooppa tarvitsee hiilidioksidiveron, jotta se voi täyttää YK:n asettamat päästötavoitteet, sanoo europarlamenttivaalien sosialistiryhmän kärkiehdokas, hollantilainen Frans Timmermans. Hän on antanut haastattelun saksalaiselle Rheinische Post -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

– On selvää, että tarvitsemme CO2-veron, jos haluamme täyttää YK:n kestävyystavoitteet, sanoi EU-komission varapuheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Timmermans.

– Liikenteen ja rakentamisen osalta CO2-vero toimisi kannustimena siirtymisessä sähköautoihin ja rakennusten energiatehokkuutta parantavien remonttien tekemiseen. Luonnollisesti vero olisi säädettävä sosiaalisesti oikedenmukaisella tavalla, jotta pieni- ja keskituloisten rasitus ei nousisi, hän jatkoi.

Oikealta laidalta epäilyjä

Timmermansin keskusta-oikeistolainen vastaehdokas, saksalainen kristillisdemokraatti Manfred Weber oli lausunnossaan varovaisempi.

Hänenkin mukaansa ilmastonsuojelu on ykköstavoite [Toppziel], mutta se on "kytkettävä muihin kysymyksiin".

– Eurooppalaisen teollisuuden, työnantajien ja yhteiskunnan on pysyttävä muutosten tahdissa, hän muotoili Funke-mediayhtiön tiedotusvälineissä.

Saksan kristillissosiaalisen unionin johtaviin poliitikkoihin kuuluva Alexander Dobrindt on selväsanaisempi. Hän ei hyväksy hiilidioksidiveroa.

Münchner Merkur -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) hän arvioi, että bensiinille ja lämmitysöljylle asetettava vero nostaisi niiden hintaa dramaattisesti.

– Järkevä ympäristö- ja ilmastopolitiikka tarvitsee kannustimia, ei holhousta, Dobrindt sanoo.