Eskoo uudistuu: Moderni tuki- ja osaamiskeskus otetaan käyttöön Seinäjoella toukokuussa

Vammaisille on rakennettu lähes 40 uutta asuntoa, joiden yhteydessä on muun muassa lääkäripalveluita, koulu ja kahvila. Eskoo palvelee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan 31 kunnan asukkaita.

vammaispalvelut
Eskoon tuki- ja osaamiskeskuksen uudisrakennus Seinäjoella.
Tuomo Rintamaa/Yle

Vammaispalveluja ja sosiaalihuoltoa tarjoava Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä on rakennuttanut erityistä tukea tarvitseville asiakkaille uudet tilat, jotka avataan toukokuussa.

Eskoon kaupunginosaan valmistuneessa rakennuskokonaisuudessa on muun muassa lääkäri- ja asiantuntijapalveluita, hoiva- ja tukiyksiköt sekä kahvila.

Uudet asunnot on tarkoitettu sekä vakituiseen että väliaikaiseen asumiseen. Asiakkaita näiden tilojen läpi kulkee vuosittain 800-1000. Asuntoja on yhteensä 37.

– Olemme rakentaneet fyysiset puitteet, jotka vastaavat oikeaa asumista. Sitten se tuki ja turva, joka asumiseen tarvitaan, rakennetaan meidän ammattitaitoisen henkilöstön tuella, Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän johtaja Jouni Nummi sanoo.

Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän johtaja Jouni Nummi.
Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän johtaja Jouni Nummi testaa henkilökunnan työpistettä, joka sijaitsee asuintiloissa.

Laitosasumisen uudet tuulet

Laitosasumisesta halutaan luopua kokonaan valtioneuvoston vuonna 2012 tekemällä päätöksellä vuoden 2020 jälkeen. Paljon on jo muuttunut vammaisasumisessa sitten Eskoon alkuvuosien noin 50 vuotta sitten.

– Vapun jälkeen tänä vuonna meillä on jäljellä kuusi pitkäaikaista laitospaikkaa alaikäisille lapsille. Vuonna 1969 tänne rakennettiin 300 laitospaikkaa lapsille. Tämä vie myös hallituksen ajamaa palvelurakennemuutosta eteenpäin, Nummi kertoo.

Eskoon uudisrakennuksessa asukkaat ovat tuoneet omia tavaroitaan asuntoon.
Eskoon uudisrakennuksessa asukkaat ovat tuoneet omia tavaroitaan asuntoon.Tuomo Rintamaa/Yle

Monelle asukkaalle esimerkiksi oman pesukoneen käyttö on uudessa asunnossa tulee uutena asiana. Henkilökunta tekee työtään asukkaiden keskellä.

– Tämä on sitä, mitä päättäjät ovat halunneet. Tilat ovat asiakkaita varten ja henkilökunta on siellä läsnä. Meidän yksikkömme ovat saaneet siitä myös hyvää palautetta. Kun läheiset tai omaiset tulevat käymään, koskaan ei pitäisi olla tilannetta, että on tyhjä käytävä, ainakaan kovin pitkään, Nummi sanoo.

Uudisrakennus yhdistää Niittyvillan koulun ja Aistikeskus Sateenkaaren osaksi rakennuskokonaisuutta. Lisäksi asumisyksiköstä on yhteys saunatiloihin, uima-altaalle ja liikuntahalliin.

Tärkeä allashuone remontoitiin ja uudisrakennuksesta on siihen yhteys.
Tärkeä allashuone remontoitiin ja uudisrakennuksesta on siihen yhteys.Tuomo Rintamaa/Yle

– Vuonna 1983 tähän valmistui silloinen terapiatalo ja liikuntasali. Lisäksi tänne saatiin uima-altaat. Terapia-allas on hyvin tärkeä ja siellä on tietenkin aina lämpimät kiukaat kahdessa saunassa, Nummi sanoo.

Eskoo palvelee Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan 31 kunnan asukkaita.