Tässä kysymys, jota asiantuntijat jäivät kaipaamaan Rinteen listalta: Mitä tehdään, jos työllisyystavoitteeseen ei päästä?

Yle kysyi kolmelta asiantuntijalta, tarttuiko hallitustunnustelija Antti Rinne oikeisiin kysymyksiin.

hallitusneuvottelut
Matti Pesu, Saara Tamminen ja Juhana Brotherus
Matti Pesu, Saara Tamminen ja Juhana Brotherus arvioivat Rinteen kysymyslistaa Ylen haastattelussa.Petteri Paalasmaa / AOP, Markku Pitkänen / Yle ja Esa Fills / Yle

Oikeansuuntaisia ja olennaisia kysymyksiä, kuuluu Ylen haastattelemien asiantuntijoiden arvio hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) perjantaisesta listasta.

Yle kysyi kolmelta asiantuntijalta, millaisia haasteita Suomella on edessään seuraavalla hallituskaudella ja tarttuvatko Rinteen kysymykset juuri näihin teemoihin – vai menevätkö ne ohi.

– Talouskysymyksissä käsitellään tärkeimmät asiat. On työllisyyttä, julkisen talouden kestävyyttä ja myös tätä alueellista eroa kaupungistumisen myötä, arvioi Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Mutta lisääkin olisi voinut kysyä. Esimerkiksi siitä, mitä tehdä, jos talous alkaakin kehittyä väärään suuntaan.

Brotheruksen mukaan Suomessa on ollut tapana leikata vaikeina aikoina ja jakaa hyvää hyvinä aikoina, vaikka hyvässä taloudenpidossa tulisi Brotheruksen mukaan toimia juuri päinvastoin.

– Olisi siis voitu kysyä, miten toimitaan julkisessa taloudessa, jos työllisyystavoitteeseen ei päästä tai jos julkisen talouden kestävyys ei korjaudu.

Miten ratkaista ilmastohaasteet reilusti?

Sammalta kaatuneen puun kyljessä
Tenho Tornberg / Yle

Kun katse käännetään ilmastoon, johtava asiantuntija Saara Tamminen Sitrasta hahmottaa kolme haastetta.

Ensin pitäisi miettiä, miten hillitään ilmastonmuutosta siten, että lämpeneminen jää korkeintaan 1,5 asteeseen. Toisaalta olisi pohdittava, miten turvataan myös luonnon monimuotoisuus ja luonnonvarojen kestävä käyttö.

Lopuksi näihin haasteisiin olisi vastattava niin, että Suomen talous ja kilpailukyky pysyisivät elinvoimaisina.

– Kaikkiin näihin liittyen oli poimittu kysymyksiä, Tamminen arvioi.

Tammisen mukaan hallitusneuvotteluissa olisi syytä kuitenkin punnita myös sitä, miten tämä kaikki tehdään reilulla tavalla.

– Kun mietitään ympäristöön liittyviä toimenpiteitä, niin olisi syytä miettiä myös, miten ne tehdään ilman että eriarvoisuus kasvaa.

Ulkopolitiikkaa käsittelevät kysymykset eivät yllättäneet

Tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista kiinnitti huomionsa Rinteen listassa Afrikkaa koskevaan kysymykseen.

Rinne kysyi, mikä rooli Euroopan on otettava yhteistyössä Afrikan unionin ja sen jäsenmaiden kanssa Afrikan kehittämisessä.

– Tämä ehkä heijastaa niitä odotuksia, mitä Afrikan tulevaisuuteen kohdistuu. Maanosan rooli on entistä tärkeämpi myös Euroopalle, hän sanoo.

– Afrikassa väestönkasvu on merkittävää. Jos maanosan taloustilanteessa ei tapahdu paranemista, voi syntyä siirtolaispaineita. Siksi EU:n ja Suomen Afrikka-strategia ja -politiikka ovat sellaisia, jotka väkisinkin nousevat seuraavilla hallituskausilla esiin.

Varsinaisia yllätyksiä Pesu ei usko ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin tarjotuista vastauksista nousevan. Suomessa on perinteisesti oltu näissä asioissa melko samanmielisiä.

– Nämä kysymykset heijastelevat sitä, että näistä tuskin halutaan minkäänlaista kynnystä tuleviin hallitusneuvotteluihin.

Tarkemmin olisi Pesun voitu kysyä esimerkiksi hävittäjähankinnoista tai puolustusyhteistyön etenemisestä. Myös vaikkapa Kiinan kasvava asema maailmanpolitiikan näyttämöllä olisi syytä pitää mielessä.

– Suurvaltakamppailu näkyy tulevaisuudessa aiempaa enemmän.

Lue lisää:

Näin Antti Rinne väisteli kysymyksiä Ylen Ykkösaamussa: "Tässä tilanteessa en kerro mitään muuta kuin sen, että tavoittelen enemmistöhallitusta"

Analyysi: Näin luet hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyslistaa – SDP lupasi muutosta ja eriarvoisuuden vähentämistä

Tässä ovat hallitustunnustelija Antti Rinteen 11 kysymysteemaa puolueille – Alustavat talouskeskustelut lykkäävät neuvottelujen aloitusta

Analyysi: SDP ei pelkää lisävelkaa – taloudesta tulee hallitusneuvotteluiden kipukohta