SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläisellä on selvä näkemys, mistä puolue ei tee kompromissia – "Ollaan luvattu purkaa aktiivimalli"

Kymäläinen näkisi mieleisinä hallituskumppaneina vasemmistoliiton, vihreät ja keskustan.

hallitusneuvottelut
suna kymäläinen kansanedustaja
Kymäläisen mukaan pienituloisten ihmisten ostovoiman lisääminen, aktiivimallin purkaminen ja sata euroa lisää eläkkeisiin ovat ne asiat, joissa sosialidemokraatit tee kompromisseja.Klaudia Käkelä / Yle

Kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on vetämässä liikenteeseen ja infraan liittyvä työryhmää hallitusneuvotteluissa. Mielekkäitä kumppaneita hallitukseen olisi Kymäläisen mukaan: vasemmistoliitto, vihreät ja keskusta.

– Jotta muutos olisi mahdollista, niin vasemmistoliitto ja vihreätkin olisivat meitä lähinnä. Ja yhteistyö keskustan kanssa myös olisi mahdollista. En halua kuitenkaan sulkea mitään puoluetta vielä pois.

Hallitusneuvottelut ovat vahvasti kompromissien tekemistä. Ruokolahtelainen kansanedustaja joutuu hetken miettimään kysyttäessä, missä asiassa sosialidemokraatit eivät tee kompromisseja.

– Tästä asiasta pystyy vain puheenjohtaja lopullisen vastuun kantamaan. Mutta kyllä näen, että haluamme kasvattaa pienituloisten ihmisten ostovoimaa, ollaan luvattu purkaa aktiivimalli ja lisätä eläkkeisiin sata euroa, vastaa Kymäläinen.

Ministerikö?

Kansanedustaja Ville Skinnari johtaa hallitusneuvotteluissa ryhmää, johon myös Kymäläisen johtama liikennetyöryhmä kuuluu. Entä kuinka Kymäläinen kommentoi mahdollisuuksia ministerin pestiin?

– Ei kai sellaista kansanedustajaa olekaan, joka ei olisi kiinnostunut vaikutusvaltaisesta ministeripestistä.

Kolmatta kautta eduskunnassa istuva nainen näkee itsensä Antti Rinteen lähipiiriin kuuluvana.

– Omasta tahtotilasta ministeripestit eivät ole riippuvaisia, vaan kyllä Antti Rinne näkee, onko kollegoissa ministeriainesta vai ei, jatkaa Kymäläinen.

"Perussuomalaisten on tehtävä kompromissi muihin puolueihin päin"

Kymäläinen ei näe, että perussuomalaiset olisi pelattu pois hallitusneuvotteluista ilmastokysymyksellä. Rinne kysyi hallitushalukkaille ensimmäiseksi kysymyksen, onko puolue sitoutunut lämpenemisen rajoittamiseen 1,5 asteen tavoitteeseen.

– En sanoisi, että me olisi pelattu mitään puoluetta pois.

Perussuomalaiset oli edelliskaudella ainoa eduskuntapuolue, joka ei sitoutunut yhteiseen ilmastotavoitteeseen.

– Kun kompromisseista puhutaan, niin on ilmiselvää, että perussuomalaisten on tehtävä kompromissi muihin puolueihin päin. Kyllä he tekevät itse valinnan, ovatko he suostuvaisia ilmastoasiassa tekemään kompromissin vai onko se ydinkysymys, jonka vuoksi he jättäisivät hallituspaikan, Kymäläinen ynnää.