"Tämä on maraton, ei pikaspurtti" – opiskelijan vappu on vakava asia ja kysyy kuntoa

Esimerkiksi Oulussa opiskelijat ovat juhlineet kohta kaksi viikkoa. Rovaniemelläkin pirskeet ovat kestäneet yli viikon.

Varsinkin Suomen yliopistopaikkakunnilla opiskelijat juhlivat vappua useiden päivien ajan. Juhlinnan huipennus on usein jonkin patsaan lakitus. Vappupäivänä syödään sillis. Kuva: Hanna Holopainen / Yle

– Opiskelijana perinne on ollut, että tekee vappusiman ja vappuviinin tälle viikolle. Kyllä tästä paras vappu tulee moneen vuoteen, iloitsee Miikka-Aukusti Heiskanen Oulun Rotuaarilla.

Lapin yliopiston hallintotieteiden opiskelija on juhlinut opiskelukaupungissaan Rovaniemellä vappua jo viikosta lähtien. Siellä bileputki alkoi heti pääsiäisen jälkeen tiistaina.

Miikka-Aukusti Heiskanen kokee tänä vappuna kaksi opiskelijakaupunkia. Rovaniemellä alkanut juhlinta vaihtui loppuhuipennusta varten Ouluun. Kuva: Hanna Holopainen / Yle

Nyt Miikka-Aukusti Heiskanen on tullut Ouluun viettämään ne suurimmat juhlapäivät.

– Rovaniemellä on aivan uskomattoman ihana opiskelijayhteisö ja vappuviikko. Huipentuma – vappuaatto ja vapunpäivä – ovat kuitenkin Oulussa massiivisempia, vertailee kaksi aiempaa vappua Rovaniemellä kokonaan juhlinut Heiskanen.

Oulussa ainakin teekkarit ovat ottaneet vappuilosta irti jo toista viikkoa. Startti oli 17. huhtikuuta. Tällaisessa juhlinnassa maltti on valttia ja vesikin välillä maistuu.

Oulun yliopiston Konekillan autot ovat kaupunkikuvassa tuttu näky vappuna. Kuva: Hanna Holopainen / Yle

– Minä yleensä katson sitä, ettei mene liian höpöksi, kun sen tietää seuraavana päivänä, jos on mennyt. Tämä on kuitenkin maratoni, ei pikaspurtti, pohtii Oulun Teekkariyhdistyksen hallituksen kulttuurisika Heikki Kaarlela.

Hänen mukaansa teekkarien hurja maine kovakuntoisina juhlijoina johtuu siitä, että kyseinen opiskelijaryhmä näkyy tapahtumineen katukuvassa niin paljon.

Vappuaaton sää on poutainen suurimmassa osassa maata, pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Juhlijoille riittää siis aurinkoa. Kuva: Hanna Holopainen / Yle

Miikka-Aukusti Heiskasella kestävän juhlakunnon salaisuus on panostaminen vappuaattoon ja vapunpäivään.

– Ei alkoholi ole se itsetarkoitus, vaan ystävien kanssa juhliminen. Ja varsinkin Rovaniemellä, talven päättyminen!

Mutta jos juhlinta kuitenkin ennakkoaikomuksista huolimatta yltyy riehakkaaksi, on kaverista joka tapauksessa aina pidettävä huolta. Tätä tähdentää teekkari Kaarlela.