1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alvar Gullichsen

Parikymppinen Posankka on pieniin päin – uhkeaperäinen kummajainen nimettiin Turun kaupunkieläimeksi

Aikoinaan paheksuttukin Alvar Gullichsenin teos on sulattanut kaupunkilaisten sydämet ja sen asema on ”virallistettu”.

Taiteilija Alvar Gullichsen kruunasi matkustajalaivaterminaaliin majoittuneen mini-Posankan vappuhatulla teoksensa saaman viralllisen tittelin kunniaksi. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Kumiankan ja marsipaanipossun risteymä Posankka on tervehtinyt Turkuun tulijoita 20 vuoden ajan.

Juhlan kunniaksi se on saanut jälkikasvua ja nimetty Turun viralliseksi kaupunkieläimeksi.

Taiteilija Alvar Gullichsenin teos lipui kaupunkiin Aurajokea pitkin vappuna 1999 ennen pesiytymistään Helsingintien varteen.

– Posankan uittaminen Nauvosta Turkuun oli aika hauska operaatio. Alkuperäinen suunnitelma oli tuoda se maanteitä pitkin, mutta se ei olisi mahtunut siltojen alta. Se kellui yllättävän hyvin, ihan selvästi vesieläin, muistelee Gullichsen.

Saparon alta pilkistävä pyllyvako punastutti

Aikoinaan hahmo herätti huvittuneisuuden ohella hämmennystä ja paheksuntaakin.

Pro Cultura -säätiön Veistoskaupunkihankkeeseen tilaaman teoksen uhkea peräpeili oli joillekin liikaa, toisia epäilytti ”vanhojen naisten alushousuiksi” luonnehditun väri sopivuus kaupunkikuvaan.

– Se on aika absurdi ja alaston sarjakuvahahmo. Aku Ankallakaan ei ole housuja, mutta Posankalla ei ole sulka- tai karvapeitettä verhoamassa muhkeaa pyllyä. Se voi olla hieman törkeä tietystä näkökulmasta. Lähtökohtana oli kuitenkin, että se olisi absurdiudessaan aseistariisuva hahmo, pohtii Gullichsen.

Posankan aiheuttamat laineet ovatkin sittemmin laantuneet ja siitä on tullut rakastettu maamerkki yhdelle kaupungin vilkkaimmista sisääntuloväylistä.

Posankan pienemmät jälkeläiset tervehtivät kaupunkiin tulevia Turun satamaterminaaleissa ja lentoasemalla. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Nyt kolme sen pienempää jälkeläistä tervehtivät kaupunkiin tulijoita matkustajalaivojen terminaaleissa sekä Turun lentoasemalla. Posankan lisääntymistapa on mysteeri taiteilijalle itselleenkin.

– Oikeastaan Posankan sukupuolta ei tiedetä, onko se emo vai isä. Lisääntyminen on tapahtunut jotenkin neitseellisesti, hermafrodiittisesti, arvelee Alvar Gullichsen.

Kaupungin lemmikille virallinen asema

Alkukohun jälkeisestä hyväksynnästä kertoo myös Posankan nimeäminen maanantaina Turun viralliseksi kaupunkieläimeksi.

– Olen erittäin ylpeä Posankasta ja sen saamasta tittelistä. Hieman huvittunut, mutta aidosti ylpeä, hymähtää Alvar Gullichsen.

Kaupunkieläimen titteli tarkoittaa käytännössä sitä, että Turku aikoo jatkossa hyödyntää Posankkaa entistä enemmän markkinoinnissa ja viestinnässä. Posankka ei uhkaa vuonna 1997 kaupungin nimikkoeläimeksi valitun uuttukyyhkyn asemaa.

Posankkaa juhlistetaan myös tuoteperheellä, joka tulee myyntiin muun muassa kaupungin museokauppoihin.

Nauvolainen muovialan yrittäjä Bjarne Ölander valmisti taiteilija Alvar Gullichsenin teoksen lujitemuovista. Kristiina Winter vastaa Posankasta julkistetusta tuotesarjasta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Parissakymmenessä vuodessa moni asia on muuttunut. Muovista on tullut paheksuttu materiaali sen luonnolle aiheuttamien haittojen takia.

Taiteilija Alvar Gullichsen kuitenkin uskoo Posankan sopivan kaupunkikuvaan tänäkin päivänä.

– Jos tekee taidetta muovista, täytyy pitää huoli siitä että teos on niin hyvä ja pysyvä, ettei se joudu kaatopaikalle tai mereen. Taiteilijan vastuulla on koettaa aina tehdä niin hyviä juttuja, että ne kestävät aikaa.

Posankka uitettiin Turkuun vappuna vuonna 1999. Kuva: Yle