1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osuuspankit

Finanssiryhmä OP pohtii isoa myllerrystä rakenteeseensa

Taustalla on muun muassa paikallisten osuuspankkien määrän jatkuva väheneminen.

osuuspankit
Osuuspankin pääkonttori Teollisuuskadulla Helsingissä.
Derrick Frilund / Yle

Suomen suurin finanssiryhmä OP aikoo selvittää rakenteensa uudistamista. OP Ryhmä kertoo aloittavansa laajan selvitystyön tulevaisuudestaan. Siihen osallistuvat kaikki ryhmän hallintoelimet, ja sen arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 aikana.

OP Ryhmän muodostaa tällä hetkellä 155 osuuspankkia ja niiden keskusyhteisönä toimiva OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen. Ryhmässä työskentelee 12 000 työntekijää. Ryhmällä on 1,9 miljoonaa omistaja-asiakasta.

– OP Ryhmän arvojen mukaisesti käymme laajalla rintamalla keskustelua ryhmän tulevasta rakenteesta ja hyödynnämme tässä työssä kaikkea käytettävissä olevaa tietoa toimintaympäristön ja asiakaskäyttäytymisen muutoksesta, sanoo OP Osuuskunnan hallintoneuvoston puheenjohtaja Jaakko Pehkonen.

Pehkosen mukaan kyse on OP Ryhmän kannalta merkittävästä asiasta. Selvitystyön avulla haetaan parempaa osuuspankkirakennetta pankkialan kovassa rakennemuutoksessa. Osuuspankkien määrä onkin jo vähentynyt merkittävästi fuusiopäätösten kautta.

Jäsenpankit tekevät päätökset itsenäisesti. Näin on myös jatkossa, Pehkonen sanoo Ylelle, mutta nyt haetaan aiempaa yhtenäisempää linjaa yhteisen keskustelun kautta.

Finanssialan kehitystä muuttavat varsinkin digitalisaatio ja asiakaskäyttäytymisen muutokset. OP luettelee sen toimintaympäristöä muokkaavan myös monien muutosvoimien, kuten maan sisäisen muuttoliikkeen, kaupungistumisen ja väestön ikääntymisen.

– Koska haluamme varmistaa ryhmän kilpailukyvyn ja menestyksen myös tulevaisuudessa, pohdimme kuinka meillä on parhaat edellytykset vastata niin omistaja-asiakkaidemme kuin yritys- ja yhteisöasiakkaidemme palvelutarpeisiin 2020-luvulla, Pehkonen jatkaa.

Pääkonttorin myynti pohdinnassa

OP Ryhmässä on joko jo nähty tai laitettu viime aikoina käyntiin monia uudistuksia. Marraskuussa kerrottiin finanssiryhmän suurten yt-neuvotteluiden päättymisestä, joiden myötä 700 tehtävää päättyi ja tuhat uutta syntyy.

Yt-neuvotteluissa rakennettu uusi organisaatio aloitti toimintansa tammikuussa.

Viime viikolla OP tiedotti selvittävänsä pääkonttorinsa mahdollista myyntiä. OP Ryhmän omistama Vallilan kiinteistö käsittää korttelin, joka sijaitsee Helsingissä osoitteessa Gebhardinaukio 1. Kortteli valmistui kokonaisuudessaan vuonna 2017.

Mahdollisen myynnin toteutuessa OP Ryhmä jatkaisi toimintaansa kiinteistössä pitkäaikaisella vuokrasopimuksella.

Lue myös

Kova kulukuuri tuo turvaa, uskoo OP-ryhmää mylläävä Timo Ritakallio: "Heilunta on palannut markkinoille"

Lue seuraavaksi