Indonesia suunnittelee vaihtavansa pääkaupunkia – Jakarta uppoaa ja on kasvanut liian suureksi

Indonesian pääkaupunki on erittäin ruuhkainen ja saastunut.

Indonesia
Kuvassa Jakartan liikennettä. Taustalla näkyy kaksi korkeampaa pilvenpiirtäjää.
Jakarta on yksi maailman ruuhkaisimmista kaupungeista. Ruuhkaisuus on yksi syistä, jonka takia pääkaupunkia halutaan Indonesiassa siirtää. Mast Irham / EPA

Indonesiassa pitkään pohdittu pääkaupungin siirtäminen on nytkähtänyt eteenpäin. Presidentti Joko Widodon kerrotaan maanantaina päättäneen siirtää pääkaupunki muualle.

Jakartan ongelmana ovat valtavat ruuhkat, saasteet, tulvat ja hallitsemattomasti kasvaneen kaupungin uppoaminen. Suur-Jakartan alueella asuu lähes 30 miljoonaa ihmistä.

Kaupunkisuunnitteluministeri Bambang Brodjonegoro kertoi hallituksen kokouksen jälkeen presidentti Widodon kannattaneen kolmesta vaihtoehdosta pääkaupungin siirtämistä Javan saaren ulkopuolelle. Aiheesta kirjoittaa muun muassa The Jakarta Post (siirryt toiseen palveluun).

Kyseessä on useiden vuosien, mahdollisesti vuosikymmenen projektista, Brodjonegoro arvioi.

Muut vaihtoehdot olivat pääkaupungin pitäminen Jakartassa tai sen siirtäminen Jakartan lähistölle.

Pääkaupungin tulevaa sijaintia ei ole kerrottu, mutta vahvana vaihtoehtona on pidetty Borneon saarella olevaa Palangkarayaa.

Jakartan uppoaminen johtuu pohjaveden varastamisesta ja kontrolloimattomasta käytöstä. Vain neljä prosenttia kaupungin jätevesistä puhdistetaan, joten saastuminen on mittavaa.

Jos pääkaupunki tulevaisuudessa siirretään, säilyy Jakarta edelleen kaupan ja talouden keskuksena.

Lisää aiheesta:

Indonesia yrittää pysäyttää valtameren jättimuurilla, sillä Jakartan kaupunki vajoaa jo 25 senttiä vuodessa – ja se johtuu vesivarkaista

Lähteet: AP, AFP