Rinne kaipaa täsmennyksiä puolueiden Eurooppa-, ilmasto- ja talouspolitiikasta: "Heiveröisiä vastauksia"

SDP:n Rinteen mukaan mitään puoluetta ei ole vielä suljettu ulos hallitustunnusteluista.

hallitusneuvottelut
Hallitustunnustelija Antti Rinne mediatilaisuudessaan eduskunnan valtiosalissa vappuaattona
Antti Rinne kommentoi muiden puolueiden vastauksia tiistaina iltapäivällä. Voit katsoa koko tiedotustilaisuuden klikkaamalla kuvaa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi tiistaina iltapäivällä, että mikään puolue ei ole vielä tippunut pois hallitustunnusteluista.

Hallitustunnustelut etenivät tänään vaiheeseen, jossa puolueet vastasivat suurinta puoluetta johtavan Rinteen esittämiin kysymyksiin.

Hallitustunnusteluja vetävä Rinne kertoi eduskunnassa, että täsmennyksiä tarvitaan Eurooppa- ja ilmastopolitiikan osalta. Hänen mukaansa myös vastaukset talouden osalta jäivät "ohuksi", ja talousasioita joudutaan vielä käymään läpi puolueiden kanssa kahdenvälisesti.

– Talouspolitiikka oli sivutettu aika kevyesti. Yhdessä kysymyksessä oli mahdollisuus keskittyä kokonaan siihen ja toisessa osittain. Vastaukset olivat aika hapuilevia, heiveröisiä, Rinne sanoi.

Hän mainitsi esimerkkinä, että yhden puolueen vastauksessa oli 1,5 miljardin euron menojen lisäys ilman vastausta, miten tuloja hankitaan.

Rinne ei kuitenkaan halunnut kertoa mistä puolueesta oli kyse, eikä mennä muutenkaan yksityiskohtiin. Hän ei kommentoinut esimerkiksi sitä, miten SDP:n ja kokoomuksen tavoitteet olisi mahdollista yhdistää. Kokoomus vastasi Rinteelle, että yrittämisen verotusta ei tule kiristää.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että talouspoliitiset kysymykset olivat vain kevyesti mukana Rinteen kysymyksissä, mutta suuressa roolissa kokoomuksen vastauksissa.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvosteli, että kysymykset liikkuivat "melko korkealla ja abstraktilla tasolla sen sijaan, että oltaisiin kysytty selkeästi esimerkiksi veropolitiikasta".

– Kun saamme täsmällisempiä kysymyksiä, annamme täsmällisempiä vastauksia, Halla-aho kuittasi.

Rinne: Aikataulu yhä realistinen

Ilmastopolitiikasta Rinne halusi täsmennyksiä perussuomalaisilta, vaikka ei maininnut puoluetta suoraan nimeltä. Hän viittasi vastaukseen, jossa ei oltu valmiita sitoutumaan siihen, mihin kaikki muut puolueet.

Perussuomalaiset torjui vastauksessaan ajatuksen sitoutumisesta tiettyyn lukemaan, kun Rinne kysyi puolueilta ilmaston lämpenemisen pysäyttämisestä 1,5 asteeseen. Perussuomalaiset jäi ainoana ulkopuolelle jo joulukuussa, kun eduskuntapuolueet sopivat yhteisistä ilmastolinjauksista.

Rinne kaipasi täsmennystä paitsi ilmastopolitiikasta, myös siitä, että perussuomalaiset torjui suoralta kädeltä tavoitteen kehitysyhteistyörahoituksen nostamisesta 0,7 prosenttiin BKT:sta.

– Ne eivät vastanneet sitä, mitä minä kuvittelin, että täytyy tehdä, Rinne sanoi toimittajille eduskunnassa.

Rinteen mukaan Eurooppa-, ilmasto- ja talouspolitiikan linjaukset vaativat "nopean lukemisen perusteella täsmentävää keskustelua lähes kaikkien puolueiden kanssa".

Sen sijaan puolueilla oli Rinteen mukaan paljon yhtäläisiä näkemyksiä eriarvoisuuden torjunnasta, investoinneista tulevaisuuteen, hyvinvointivaltion palvelujen kehittämisestä sekä reilusta työelämästä.

– Näillä neljällä alueella voi päästä aika nopeasti eteenpäin, hän sanoi.

Hallitustunnustelijaksi valittu Rinne esitti viime viikon perjantaina kaikille eduskuntapuolueille pitkän listan kysymyksiä, joiden perusteella SDP alkaa valikoida kumppaneita varsinaisiin hallitusneuvotteluihin.

Keskusta ja vihreät vastasivat kysymyksiin jo maanantaina, ja loputkin puolueet tiistaina puoleenpäivään mennessä.

Varsinaisten hallitusneuvotteluiden on arvioitu alkavan runsaan viikon kuluttua, ja Rinteen mukaan aikataulu on yhä realistinen.

Lue lisää:

Kokoomus vastasi Antti Rinteelle: "Yrittämisen verotusta ei tule kiristää" – Kaikki puolueet antoivat vastauksensa hallitustunnustelijan kysymyksiin

Keskusta antoi vastauksen Rinteelle – hallitukseen menolle kymmenen kynnyskysymystä

Vihreät vastasi Rinteelle: mukana hallituksessa, jos ympäristötavoitteet riittävän kunnianhimoisia – luonnonsuojeluun 100 miljoonaa lisäeuroa