Presidentti protestoi sananvapauden puolesta, käsimerkkejä esitettiin – Viron hallitus virkaan erikoisissa tunnelmissa

Viron hallituksen virkaanastujaistilaisuudessa oli värikkäitä käänteitä.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid oli pukeutunut sananvapauspaitaan, kun ministerit vannoivat virkavalansa huhtikuun lopulla. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Viron presidentti Kersti Kaljulaid otti kantaa sananvapauden puolesta hallituksen astuessa virkaan Viron parlamentissa riigikogussa.

Kaljulaid oli pukeutunut collegepuseroon, jossa luki teksti ''SÕNA ON VABA'' eli sana on vapaa. Presidentti viittasi viestillään Virossa viime päivinä käytyyn sananvapauskeskusteluun.

Hallituksessa mukana olevan Viron konservatiivisen kansallispuolueen EKREn puheenjohtaja Mart Helme vaati medialta aikaisemmin vastuullisuutta.

– Olen pukeutunut siniseen, mustaan ja valkoiseen (paitaan), jossa lukee "sana on vapaa". Mutta onko se sitä todella? Se on ennen kaikkea kiinni toimittajista, Kaljulaid sanoi haastattelussa maanantaina.

Hänen mukaansa kritiikki on tervetullutta, eikä poliitikkojen pidä pyrkiä ohjailemaan sananvapautta.

– Mielestäni poliitikot eivät voi puuttua lehdistönvapauteen tai siihen millaista sen pitäisi olla. Mutta tukea sananvapaudelle on osoitettava.

Viron valtiovarainministeri Martin Helme näytti virkaanastujaisissaan OK-käsimerkkiä, joka yhdistetään internetkulttuurissa valkoisen ylivallan kannattamiseen. Kuva: Valda Kalnina / EPA

Keskustapuolueen Jüri Ratasin 15-jäsenisessä hallituksessa on mukana EKREn lisäksi konservatiivinen Isänmaa-puolue.

EKREn puheenjohtaja Mart Helme on uusi sisäministeri ja hänen poikansa Martin Helme valtiovarainministeri.

Tuleva valtiovarainministeri teki virkavalan vannoessaan niin sanotun OK-käsimerkin, jota on maailmalla käytetty viittauksena valkoisen vallan ihailuun.

Aikaisemmin Martin Helme on vaatinut nimeämättä jättämiään toimittajia pois Viron television suorista lähetyksistä ennakkoluulojen takia.

EKREn Ulkomaankauppaministeri Martin Kuusikin vannoessa valaansa Kaljulaid poistui istuntohuoneesta. Kuusikia on epäilty rattijuopumuksesta ja perheväkivallasta.

Lisää aiheesta: