Vangit kunnostamaan kansallispuistoja Satakunnassa?

Metsähallituksen luontokohteiden rakenteet ovat päässeet paikoin huonoon kuntoon. Tilannetta yritetään parantaa vankien tekemällä kunnostustyöllä.

vangit
Pitkospuut Tiilikkajärven kansallispuistossa.
Vankien työtehtäviin kuuluisi muun muassa pitkospuiden parantamista.Matti Myller / Yle

Satakunnan vankilan vangit saattavat päästä ensi kesänä kunnostamaan maakunnnan kansallispuistoja, jos Metsähallituksen ja Rikosseuraamuslaitoksen neuvottelut etenevät suotuisasti.

Satakunnan kansallispuistojen rakenteet ovat päässeet viime vuosina osin rappeutumaan. Luontopalveluiden saama rahoitus koko Suomen tasolla on vähentynyt. Metsähallitus on ohjannut niukkenevia resursseja suosituimpiin kohteisiinsa, jotka sijaitsevat Satakunnan ulkopuolella lähempänä isoja asutuskeskuksia ja matkailijavirtoja.

Vieraslajien poistoa ja kunnostustyötä

Tilannetta yritetään helpottaa ottamalla vankityövoimaa kunnostamaan kohteita Satakunnassa. Metsähallitus avasi maanantaina hakuun puistomestarin tehtävän (siirryt toiseen palveluun). Valittavan on tarkoitus johtaa kourallista vankeja, jotka pääsevät mukaan kunnostustyöhön.

Vangit tekisivät luonnonhoitotöitä, kuten vieraslajien poistamista, ja kunnostaisivat rakenteita, kuten pitkospuita, luontotorneja ja maastoportaita. Työssä tehdään työnhakuilmoituksen mukaan välillä useamman päivän työmatkoja.

Metsähallitus: Vangeista ei vaaraa

Metsähallituksen kenttäpäällikkö Anssi Riihiaho kertoo, että tarkoitus on käyttää vankeja ainakin Puurijärvi–Isosuon kansallispuistossa. Töitä voidaan tehdä myös Selkämeren kansallispuistossa ja muilla Metsähallituksen Satakunnassa omistamilla luonnonsuojelualueilla.

Riihiaho sanoo, että Metsähallituksella on pitkäaikaista kokemusta vankien työstä muun muassa Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla jo 2000-luvun alkupuolelta saakka. Kokemukset ovat hyviä, eikä ulkopuolisille ole aiheutunut mitään haittaa.

Työhön pääsevät vangit ovat vankilan valitsemia, motivoituneita avovankeja. Työ on osa vankien kuntoutusta, ja luonnonhoitotyössä olevat vangit ovat muutenkin pääsemässä pian vapauteen. Satakunnan vankilalla ei ole tällä hetkellä vastaavaa maastotiimiä.

Kenttäpäällikkö Anssi Riihiahon mukaan rahoitus kokeiluun saadaan Rikosseuraamuslaitokselta. Kokeilun alku on kiinni vielä sopimusten solmimisesta, mutta vankiryhmän työnjohtajan tehtävä on jo haluttu pistää hakuun, jotta työ saadaan tarvittaessa käyntiin mahdollisimman pian.

Uutista voi kommentoida 30.4. klo 22 saakka.

11:23 muutettu oikeusministeriö Rikosseuraamuslaitokseksi.