1. yle.fi
  2. Uutiset

Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadin väitetään esiintyvän uudella videolla – Näyttäytyi edellisen kerran viisi vuotta sitten

Abu Bakr al-Baghdadi
Kuvakaappaus videolta, jolla sanotaan esiintyvän Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadin.
Kuvakaappaus videolta, jolla sanotaan esiintyvän Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin. AL FURQAN ISIS MEDIA WING HANDOUT / EPA

Äärijärjestö Isis on julkaissut videon, jolla sanotaan olevan sen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi.

Videolla al-Baghdadia muistuttava mies puhuu istualtaan 18 minuutin ajan. Samassa huoneessa olevien avustajien kasvot on peitetty.

Al-Baghdadia ei ole nähty videoilla heinäkuun 2014 jälkeen, jolloin hän julisti Mosulissa Isisin kalifaatin perustetuksi Syyrian ja Irakin alueille. Edellinen äänite, jolla hänen väitetään puhuvan julkaistiin viime elokuussa.

Al-Baghdadin olinpaikasta tai kohtalosta ei ole ollut tietoa. Viime aikoina tiedustelulähteet ovat arvioineet, että hän olisi elossa ja piileskelisi Irakin tai Syyrian syrjäseuduilla.

Maanantaina julkaistulla videolla al-Baghdadiksi sanottu mies julistaa kostoa Isisin tappioista. Videolla mies tunnustaa Isisin menettäneen viimeisen asemapaikkansa Baghuzin Syyriassa.

Ei ole tiedossa milloin ja missä nyt julkaistu video on kuvattu. Baghuzin lisäksi al-Baghdadiksi väitetty mies puhuu videolla myös Sri Lankan terrori-iskuista.

Väitetään, että video on kuvattu aikaisemmin huhtikuussa. Videon aitoutta ei ole voitu varmistaa.

Yhdysvallat vannoo kukistavansa loputkin ISIS-johtajat

Yhdysvallat vannoo etsivänsä käsiinsä vielä elossa olevat ääriliike Isisin johtajat ja kukistavansa heidät.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustaja totesi videon julkaisun jälkeen, että maa haluaa varmistaa terroristien lopullisen tappion ja lupaa, että elossa olevat Isis-johtajat saavat ansionsa mukaan.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi