Googlen emoyhtiön Alphabetin ensimmäisen vuosineljänneksen tulos heikkeni 29 prosenttia viimevuotisesta

Liikevaihto jäi markkinoiden odotuksista, Googlen osake notkahti jälkipörssissä.

Googlen osakekurssi heikkeni jälkipörssissä yli kuusi prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen. Kuva: Daniel Deme / EPA

Teknologiajätti Googlen emoyhtiön Alphabetin tammi–maaliskuun tulos heikkeni 29 prosenttia vuodentakaisesta 6,7 miljardiin dollariin eli noin kuuteen miljardiin euroon.

Tulosta rokottaa Euroopan komission maaliskuussa määräämä 1,7 miljardin dollarin eli 1,5 miljardin euron suuruinen sakko.

Komissio perusteli sakkoja sillä, että Googlen katsottiin käyttäneen laittomasti väärin johtavaa asemaansa verkkohakujen mainonnassa. Verkkosivut, jotka eivät hyödyntäneet Googlen AdSense-palvelua näkyvyytensä lisäämiseksi, eivät verkkohakuja tehdessä näkyneet.

Alphabetin alkuvuoden liikevaihto kasvoi 17 prosenttia edellisvuodesta 36,3 miljardiin dollariin. Tulos ilman sakoista tulevaa lovea oli odotettua parempi, mutta liikevaihdon kasvu jäi markkinoiden odotuksista.

Googlen osakekurssi heikkeni jälkipörssissä yli kuusi prosenttia tulosjulkistuksen jälkeen. Alphabetin ja Googlen talousjohtaja Ruth Porat luonnehti kuitenkin liikevaihdon kasvua vahvaksi ja sanoi sen olevan mobiilihakujen, YouTuben sekä pilvipalveluiden ansiota.

– Keskitymme myös vastedes innokkaasti merkittäviin kasvumahdollisuuksiin liiketoiminnoissamme, hän sanoi tulostiedotteessa.

Jättisakkoja aiemminkin

Google on Facebookin tavoin kasvavan paineen alla, sillä etenkin Euroopassa viranomaiset pyrkivät yhä enemmän suitsimaan teknologiajättien datankäyttöä ja poliittisia vaikutusyrityksiä niiden alustoilla.

Google on saanut aiemminkin EU-komissiolta sakkoja epäreilusta kilpailusta. Vuonna 2017 yhtiö sai 2,4 miljardin euron sakot verkko-ostoksiin liittyvien nettihakujen manipuloinnista. Komission mukaan Google on suosinut tiedonhaussa omaa hintavertailusivustoaan ja syrjinyt muita vastaavia sivustoja.

Viime syksynä Google jätti valituksen komission määräämistä 4,3 miljardin euron sakoista, jotka annettiin määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Komission mukaan Google on käyttänyt Android-ohjelmistoaan välineenä sementoidakseen asemaansa hallitsevana hakukoneena. Google oli antanut puhelinvalmistajien käyttää omistamaansa Android-ohjelmistoa ilmaiseksi, mutta samalla se oli edellyttänyt omien palveluidensa asentamista puhelimiin.