1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Trump haluaa laskuttaa turvapaikanhakijoita hakemuksistaan

Trumpin suunnitelmissa sekä turvapaikanhakijoiden että työlupaa hakevien hakemuksien käsittely tehdään maksullisiksi.

Donald Trump Kuva: Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haluaa laskuttaa maahan tulevia turvapaikanhakijoita heidän hakemuksistaan, kertoo uutistoimisto AP.

Trumpin suunnitelmissa sekä turvapaikanhakijoiden että työlupaa hakevien hakemuksien käsittely tehdään maksullisiksi. Hän haluaa myös estää työluvan kaikilta niiltä, jotka ovat yrittäneet tulla maahan laittomasti.

– Tämän muistion tarkoitus on vahvistaa turvapaikanhakukäytäntöjä ja suojella systeemiämme turvapaikanhakuprosessissamme rehottavalta hyväksikäytöltä, Trumpin suunnitelmassa sanotaan CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan.

AP:n mukaan Valkoinen talo tai Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeriö ei osannut vielä sanoa, kuinka suuresta maksusta olisi kyse. Epäselvää on myös, kuinka moni köyhyyttä pakeneva perhe tuollaisia maksuja pystyisi maksamaan.

Presidentti on määrännyt oikeusministerinsä sekä kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerinsä laatimaan ehdotuksen, jonka mukaan kaikki hakupäätökset saadaan tehtyä 180 päivän aikana. Poikkeuksena sellaiset hakemukset, joissa pystytään osoittamaan poikkeuksellisten olosuhteiden vallitseminen.

Trump antaa turvapaikanhakusysteemin uudistukselle aikaa 90 päivää. Hänen mukaansa turvapaikanhakusysteemi on kriisissä.