Svenska skolan i Varkauden lakkautus varmistui

Oppilaat tulevat Varkauden lisäksi naapurikunnasta Joroisista ja heistä vain muutaman äidinkieli on ruotsi.

Varkaus
Svenska Skolanin oppilaat Peppi Johansson, Aada Johansson ja Maya Ikonen lukevat kirjoja luokkahuoneessa.
Svenska Skolanin oppilaat Peppi Johansson, Aada Johansson ja Maya Ikonen lukevat kirjoja luokkahuoneessa.Esa Huuhko / Yle

Varkaudessa Suomen itäisimmän ruotsinkielistä perusopetusta antavan koulun lakkauttaminen on saanut sinettinsä.

Kaupunginvaltuusto päätti illalla, että Könönpellon koulun yhteydessä toimiva Svenska skolan i Varkaus lakkautetaan kevätlukukauden jälkeen. Päätös tehtiin yksimielisesti. Sitä ennen Ahti Immosen (sd.) Laura Huikon (vihr.) kannattamana tekemä pöydällepanoesitys hylättiin äänin 35–7.

Kaupunki linjasi viisi vuotta sitten, että koulun toiminta loppuu jos sen oppilasmäärä laskee esikoululaiset mukaan lukien alle kahteentoista.

Ehtona on pidetty lisäksi, että koulun saama yksityinen ulkopuolinen rahoitus ei putoa merkittävästi. Nyt näyttää siltä, että ensi syksynä oppilaita olisi esikoululaiset mukaan lukien 11, ja koulun tukiyhdistyksen kautta saatu rahoitus on pudonnut neljässä vuodessa noin neljänneksellä. Viime vuonna tuki oli vajaat 26 000 euroa.

Oppilaat tulevat Varkauden lisäksi naapurikunnasta Joroisista ja heistä vain muutaman äidinkieli on ruotsi.

Mikäli ruotsinkielisten oppilaiden vanhemmat pitävät kiinni lastensa oikeudesta saada ruotsinkielistä opetusta nykyisessä laajuudessaan, opetus jouduttaisiin järjestämään toisella paikkakunnalla.

Varkauden kaupunki aikoo hankkia ruotsinkielisille oppilailleen opetuksen Jyväskylästä tai joltakulta muulta ruotsinkielistä opetusta järjestävältä taholta. Kaupunki neuvottelee vielä ruotsinkielisten huoltajien kanssa muista opetuksen järjestämisen tavoista.