Mustasaaren kuntaliitospäätöksestä valitus hallinto-oikeuteen

Valituksen on tehnyt Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestöä edustava kunnanvaltuutettu Kari Hietamäki.

kuntapolitiikka
Kari Hietamäki
Kunnanvaltuutettu Kari Hietamäki haluaa, että hallinto-oikeus selvittää liitospäätöksen lainmukaisuuden.Merja Siirilä / Yle

Mustasaaren kunnanvaltuusto päätti huhtikuun alussa hylätä kuntaliitosaikeet Vaasan kanssa. Kunnanhallituksen esitys valtuustolle oli, ettei liitoksesta päätettäisi vielä, vaan asia tulisi palauttaa jatkovalmisteluun. Asia otettiin kuitenkin valtuustossa käsittelyyn kiireellisenä äänestyksen jälkeen. Valtuustossa keskusteltiin useita kertoja siitä, onko menettely lainmukainen.

Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestöä edustava kunnanvaltuutettu Kari Hietamäki jätti maanantaina Vaasan hallinto-oikeudelle valituksen asian menettelystä. Hietamäki haluaa, että halinnto-oikeus selvittää, onko menettely ollut virheellinen ja siten myös laiton.

Valituksessa todetaan, ettei valtuustolla ollut perusteluja ottaa asiaa käsittelyyn ilman kunnanhallituksen asianmukaista valmistelua. Hietamäen mukaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kunnanjohtaja tulkitsivat kuntalakia haluamallaan tavalla.

Valtuuston kokouksessa kunnanjohtaja Rurik Ahlberg perusteli asian kiireellisyyttä sillä, että kuntaliitossopimus oli kuulutettu, ja että sen aikataulun mukaan asiasta oli päätettävä huhtikuun aikana. Menettelystä oli tiedusteltu etukäteen kuntaliitolta, joka oli Ahlbergin mukaan pitänyt asian kiireellisyyttä perusteltuna.