HS-gallup: Sinipuna suosituin hallitusvaihtoehto

Vain puolet keskustan äänestäjistä toivoo hallituspohjaksi vaihtoehtoa, jossa keskusta on mukana.

hallitusneuvottelut
 Petteri Orpo ja Antti Rinne Vaalitentissä Helsingissä.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Helsingin Sanomien järjestämässä eduskuntavaalien vaalitentissä 9. huhtikuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

SDP:n ja kokoomuksen muodostama sinipunahallitus on Helsingin Sanomien teettämän gallupin mukaan suosituin hallituspohja.

Noin joka kolmas Kantar TNS:n toteuttamaan kyselyyn vastannut katsoo, että uuden hallituksen tulisi perustua SDP:n ja kokoomuksen yhteistyöhön.

Seuraavaksi suosituimmat vaihtoehdot ovat SDP:n ja keskustan yhteistyö eli niin sanottu punamulta sekä SDP:n ja perussuomalaisten muodostama hallituspohja. Molempia vaihtoehtoja kannatti lähes viidesosa vastaajista.

Kaikissa vaihtoehdoissa suosituin puolue kahden suuren rinnalle hallitukseen olisi vihreät.

Keskustan kannattajat jakaantuvat kyselyssä kahtia sen suhteen, pitäisikö puolueen lähteä hallitukseen murskatappion jälkeen. Vain puolet keskustan äänestäjistä nimeää toivomakseen hallituspohjaksi vaihtoehdon, jossa keskusta on mukana.

Kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista, ja se tehtiin 16.–27. huhtikuuta. Tulosten virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Päivitetty kello 9.58: otsikkoa tarkennettu.