Näky tallentui kameralle: Yksi pöllähdys ja säilytetyksi ajateltu vanha teollisuusrakennus vaurioitui Tampereella

Lielahden Hiedanrannasta purettavan entisen voimalaitoksen purkutöistä on aiheutunut vauriota viereiselle rakennukselle.

Hiedanranta
Kuvakaappaus teollisuuslaitoksen purusta
Yksi pöllähdys ja purkutöissä voimalaitoksen kattilan kaatamisessa vaurioitui myös takana olleen rakennuksen seinä ja katto. Kuvakaappaus purkutöitä kuvanneesta kamerasta

Lielahden Hiedanrannasta purettavan entisen voimalaitoksen purkutöistä on aiheutunut vahinkoa viereiselle rakennukselle.

Tampereen kaupunki kuvaa vaurioita merkittäviksi. Vaurioita saanut rakennus oli ajatuksena säilyttää kulttuurihistoriallisten selvitysten perusteella.

Tältä tuhot näyttävät
Tältä vauriot näyttävät. Jani Aarnio / Yle

Kaupunki selvittää nyt jatkotoimia yhteistyössä purkutyön tilaajan ja toteuttajan kanssa.

Alueelle rakentuu tulevaisuudessa uusi Hiedanrannan asuinalue.

Mielenkiintoista on, että kuka tahansa voi katsoa, milloin vahinko on sattunut alueella olevasta livekamerasta (siirryt toiseen palveluun).

Jos kameraa kelaa timeline-kohdasta 18.4. kello 16.15, näet, miten pöllähdyksen jälkeen osa rakennuksesta on sortunut ja sen takana punatiilisen rakennuksen seinä on sortunut.

Teollisuusrakennuksen vaurioiden jälkeen
Livekameralla näkyy, kuinka purkutöiden jälkeen osa punatiilisestä seinästä ja katosta on sortunut. Kuvakaappaus livekamerasta, joka seurasi purkutöitä

Voimalaitoksen betoniosaa on purettu joulukuusta lähtien yleisöltä suljetulla alueella. Viereisen punatiilisen rakennuksen kattoon, seinään ja mahdollisesti sisäosiin on tullut vaurioita. Aiheutuneet vauriot ovat luultavasti seurausta voimalaitoksen kattilan teräsrungon purkutyöstä.

Voimalaitosta on rakennettu seitsemässä eri vaiheessa vuosina 1913–1914, 1951, 1959, 1960, 1968 ja 1972. Nyt purettavana on uusin, huonokuntoiseksi todettu betoninen osa.

Isot vauriot

Tampereen kaupungin hankekehitysjohtaja Reijo Väliharju sanoo, että vielä ei tiedetä, pystytäänkö vahinkoja korjaramaan.

– Seinästä on noin yksi kolmannes on sortunut ja siitä katosta yksi kuudennes vaurioitui. Yksi pilarinväli kaatui kun voimalaitoksen kattilaa kaadettiin, Väliharju sanoo.

Tältä tuhot näyttävät
Suuri osa seinää sortui. Jani Aarnio / Yle

Vaurioitunut rakennus on voimalaitoksen vanhempaa, punatiilistä osuutta, jonka runkorakenteet on myös todettu vuonna 2016 tehdyssä kuntotutkimuksessa heikkokuntoisiksi.

Rakennuksen sisällä olleet voimalaitoksen kattilalaitteet on purettu jo ennen rakennuksen siirtymistä kaupungin omistukseen.

Vuonna 2016 järjestettyä Hiedanrannan kansainvälistä ideakilpailua varten Lielahden tehdasalueen rakennuskanta inventoitiin. Kilpailuohjelmassa nyt vaurioituneen rakennuksen säilyttäminen ja käyttöideointi jätettiin kilpailijoiden harkintaan. Voittajaehdotuksessa ja yleissuunnitelman luonnoksessa rakennus oli suunniteltu säilytettäväksi.

Purkualue on aidattu ja sinne ei ole pääsyä ulkopuolisilla.

Tulevaisuudessa Hiedanrannassa on koteja 25 000 asukkaalle ja työpaikkoja 10 000 tekijälle.

Lue lisää:

Kova pamaus ja pölypilvi hämmästyttivät Tampereen Lielahdessa – voimalan purkutyömaalla tehtiin räjäytyksiä