Hyppää sisältöön

Uusi lapsiasiavaltuutettu: Yksi perhevapaamalli ei sovi kaikille

Perhevapaauudistus kaatui Juha Sipilän hallituksen loppumetreillä. Lapsiasiavaltuutettu haluaa korostaa perheiden moninaisuutta, jos uutta mallia ryhdytään tulevaisuudessa kehittämään.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen aloittaa työnsä 1. toukokuuta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Uusi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen evästää tulevaa hallitusta pitämään mielessä perheiden moninaisuus. Pekkarisen mukaan yksi ja sama perhevapaauudistuksen malli ei sovi kaikille.

– Emme voi lähteä liikkeelle ajatuksesta että on isä, äiti, kaksi lasta ja molemmilla vanhemmilla koulutus ja molemmat vanhemmat ovat motivoituneita käymään töissä. Nykyisin on monenlaisia perheitä monenlaisilla taustoilla ja siten yksi malli tuskin sopii kaikille, Pekkarinen sanoo Yle Radio1:n Ykkösaamussa.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ymmärtää hyvin, että osa vanhemmista haluaa hoitaa lastaan kotona. Hän viittaa taannoiseen julkiseen keskusteluun, jossa pohdittiin koulutettujen naisten haluttomuutta tarttua johtotehtäviin. Keskustelu sai uutta pontta viime viikolla, kun keskustan kansanedustaja Annika Saarikko kieltäytyi puolueensa puheenjohtajakisasta perhesyihin vedoten.

Julkisessa keskustelussa on usein nostettu esille lapsiperhe-elämän rankkuus, jonka epäiltiin osaltaan vaikuttavan naisten urapäätöksiin.

– Minä ajattelen niin, että se voi johtua myös siitä, että lapsiperheen elämä on niin ihanaa. Lapset ovat vain kerran pieniä ja jotkut haluavat hoitaa lapsiaan pitempään kotona. On erittäin hyvä, että kaikille vanhemmille annetaan siihen mahdollisuus, myös perheen sisällä.

Pekkarinen odottaa, että perheiden moninaisuus huomioitaisiin tulevaisuudessa päätöksenteossa.

Uusi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen aloittaa työnsä keskiviikkona. Pekkarinen siirtyy lapsiasiavaltuutetuksi Turun yliopiston sosiaalityön professorin tehtävästä.

Lue lisää:

.
.