Analyysi: Nähdäänkö vihreissä lainkaan puheenjohtajakilpaa?

Ohisaloon luotetaan myös Helsingin ulkopuolella ja puolueen oikeammalla laidalla, kirjoittaa politiikan toimittaja Robert Sundman.

Vihreä liitto
Maria Ohisalo
Maria Ohisalo ilmoittautui vihreiden puheenjohtajakilpaan eduskunnassa 30. huhtikuuta 2019.Markku Ulander / Lehtikuva

Harva kehtaa kieltäytyä, kun valtaa tarjotaan kultatarjottimella. Mutta viime syksynä Maria Ohisalo kieltäytyi.

Tuolloin hän arvioi, ettei ole tarpeeksi tunnettu poliitikko johtamaan vihreitä kaksien vaalien kevääseen.

Nyt tilanne on toinen: Ohisalon suosio on kasvanut korkoa, ja hän sai eduskuntavaaleissa yli 10 000 ääntä. Ohi meni ainoastaan puolueen istuva puheenjohtaja, moninkertainen presidenttiehdokas Pekka Haavisto.

Haavisto on ilmoittanut, ettei jatka puolueen johdossa pätkänsä jälkeen. Tänään vihreiden puheenjohtajakisaan ilmoittautunut Ohisalo on hyvin vahva ennakkosuosikki puolueensa seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Ohisalon suosio on kasvanut korkoa, ja hän sai eduskuntavaaleissa yli 10 000 ääntä.

Ohisalon tiedotustilaisuutta odotettiin paitsi politiikan seuraajien myös omien joukossa.

Aikaa ei ollut enää kovin paljoa. Kesäkuun puoluekokouksessa vahvistettavan valinnan pohjaksi vihreät järjestävät "poliittisesti sitovan" jäseäänestyksen, jonka ehdokasasettelu sulkeutuu 11. toukokuuta – siis alle kahden viikon kuluttua.

Osa tuoreen kansanedustajan tukijoista pelkäsi, että tämä kieltäytyisi jälleen mahdollisuudesta.

Olisi sekin ymmärrettävää. Puolueen puheenjohtajuuden, ensimmäisen kansanedustajakauden ja ehkäpä vielä ministeriyden yhdistämisessä riittää työtä.

Vihreiden puoluekokouksessa vuonna 2017 nähtiin, kuinka Touko Aalto päihitti puheenjohtajavaalissa monen puolueen sisäpiiriläisen suosikin, Emma Karin.

Aaltoa kaavailtiin tuolloin tekemään vihreistä "koko maan puoluetta", siinä missä Karia pidettiin korostetusti helsinkiläisenä vihreänä.

Samalla ainakin osa puolueen kentästä halusi näyttää, että puolueen jäsenet – ja vain he – tekevät puheenjohtajavalinnan, ei puolueen sisäpiiri.

Emma Karin nimi on pyörinyt puheenjohtajaspekulaatioissa myöhemminkin. Siksi moni odotti, mitä hän tänään kertoisi.

Kari ilmoitti kuitenkin tukevansa Ohisaloa (siirryt toiseen palveluun) kuin koordinoidusti, jo Ohisalon lyhyen tiedotustilaisuuden aikana.

Voikin olla, että vihreissä ei nähdä tällä kertaa lainkaan puheenjohtajakisaa – tai ainakaan kunnollista sellaista.

Ohisalokin on Helsingistä, joten ehkä maakuntien vihreiden joukosta nousisi ehdokas tai pari. Oma ehdokas voisi löytyä myös vihreiden oikeammalta laidalta.

Mutta Ohisaloon on luottoa myös kehä kolmosen ulkopuolella sekä niidenkin vihreiden joukossa, jotka eivät ensimmäisenä identifioidu "punavihreiksi".

Varteenotettavia ehdokkaita ei ole jonoksi asti.

Ohisalokin on Helsingistä, joten ehkä maakuntien vihreiden joukosta nousisi ehdokas tai pari.

Samalla moni ajattelee, että puolueen linja sinänsä on jo selvä. Linjavaalia ei puheenjohtajavalinnasta kuitenkaan saataisi aikaiseksi.

Voikin olla, että useat vihreät jännittävät lähikuukausina enemmän puolueen varapuheenjohtaja- ja puoluesihteerivaaleja.

Nekään eivät ole vähäpätöisiä valitoja. Eduskunnan suurin puolue SDP hehkuttaa usein omaa ohjelmatyötään, jonka uudistuksen arkkitehti on ollut puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Moni vihreä odottaakin, kuka valitaan vetämään puoluetoimistoa ja hiomaan seuraavat vihreät strategiat. Otetaanko puoluetoimistolta kampanjat vetänyt Kirsi Syväri, varapuheenjohtaja Veli Liikanen, ammattiliitto Pamin yhteiskuntasuhteita hoitava Elena Gorschkow vai kenties turkulainen varavaltuutettu, projektipäällikkö Joonas Niemi?

Juttuun on lisätty 1.5. klo 12.08 tieto Joonas Niemen ehdokkuudesta puoluesihteerikisassa.

Lue lisää:

Maria Ohisalo lähtee tavoittelemaan vihreiden puheenjohtajuutta

Yle seurasi hetki hetkeltä vihreiden puheenjohtajan valintaa: Pekka Haavisto valittiin ylivoimaisesti johtoon

Vihreiden johtajakisasta vetäytynyt Maria Ohisalo: "Minulla on politiikassa vielä paljon aikaa"

Maria Ohisalo edelleen suosikki vihreiden johtoon, moni empii – Yle kysyi kannat valinnan tekevältä valtuuskunnalta

Masennusta sairastava Touko Aalto vetäytyy vihreiden johdosta: "Kiitos valosta ja myötätunnosta, kukaan meistä ei pärjää yksin"

Oletko vihreiden seuraava puheenjohtaja, Maria Ohisalo? "En lähde spekuloimaan"