Venäläiset rakensivat yli 100 vuotta sitten Suomeen varuskunnan – nyt samaa paikkaa markkinoidaan heille asumiseen

Kouvolan Korialla järjestettävillä asuntomessuilla on tänä vuonna ensimmäistä kertaa tarjolla karttoja ja opastusta myös venäjän kielellä.

asuntomessut
kaivinkone omakotityömaalla, Korian Pioneeripuisto, Kouvolan asuntomessut
Kouvolan asuntomessujen teemana on yhdistää uusi asuminen ja historiallinen ympäristö. Kuva on otettu joulukuun puolivälissä.Yle / Vesa Grekula

Asuntomessut ovat olleet perinteisesti suomalaisen rakentamisen ja asumisen näyttävin tapahtuma, mutta tänä vuonna markkinoinnissa on panostettu ensimmäistä kertaa myös venäläisiin messuvieraisiin ja alan ammattilaisiin.

Messualueena toimii vanha varuskunta-alue Kymijoen varrella. Kouvolan Korialla sijaitsevan messualueen karttoja on ensimmäistä kertaa saatavana venäjän kielellä ja paikalla on myös venäjänkielisiä oppaita. Tapahtuman toivotaan näkyvän myös venäläisessä mediassa.

– Skandinaavinen rakentaminen ja sisustaminen ovat Venäjälläkin kiinnostava aihe. Joitakin venäläisiä toimittajia on tulossa paikalle, samoin matkailuun ja sisustamiseen keskittyviä bloggaajia, kertoo Kouvolan Asuntomessujen projektipäällikkö Sanna Kauppi.

Venäläiset ovat Kouvolan merkittävin ulkomaalainen turistiryhmä. Matkailu ei ole kuitenkaan ainoa syy satsata itänaapuriin, vaan vaakakupissa painaa myös messualueen historia.

Kasarmien oli tarkoitus suojata junarataa

Venäläiset aloittivat Korian varuskunnan rakentamisen vuonna 1911. Punatiilisten kasarmien tarkoituksena oli suojata Pietarin ja Helsingin välistä junarataa ensimmäisen maailmansodan alla. Samasta syystä rakennettiin myös Kasarminmäen varuskunta Kouvolan keskustan tuntumaan.

Koria tuli tunnetuksi erityisesti pioneerien koulutuspaikkana, kunnes pioneeripataljoona siirtyi Vekaranjärvelle vuonna 1994. Alueen rakennuskanta täydentyi myöhemmin suomalaisten käsissä 1920- ja 1930-lukujen klassistisella ja modernistisella sotilasrakentamisella.

Historiaa kunnioitettiin messualueella myös pari vuotta sitten, kun vuosikymmeniä sotilaskäytössä ollut Tallisilta siirrettiin takaisin paikalleen kunnostettuna.

Asuntomessujen teemana on tänä vuonna uusin asuminen historiallisessa kasarmimiljöössä. Pioneeripuiston asuntomessualue jakaantuu viiteen luonteeltaan erilaiseen korttelikokonaisuuteen.

Yhteydenottoja Venäjältä

Toistaiseksi Venäjältä tulleet tiedustelut ovat koskeneet melko käytännöllisiä asioita.

– Ammattilaiset ovat olleet kiinnostuneita rakentamisesta sekä suomalaisista rakennusmääräyksistä. Myös työtavoista ja materiaaleista on kyselty. Uskoisin tavallisen pietarilaisen kuitenkin olevan enemmän kiinnostunut sisustamisesta ja siitä, miltä suomalainen koti näyttää, Sanna Kauppi sanoo.

Tapahtumaa on pidetty esillä matkailualan tapahtumissa ja toukokuun lopussa se näkyy Visit Finlandin Suomi-aiheisessa päivässä Pietarissa. Muutenkin markkinointia on suunnattu juuri Pietarin alueelle. Järjestäjät eivät kuitenkaan odota Korialle mitään yleisöryntäystä Venäjältä.

Heinäkuussa alkavien asuntomessujen valmistelutyöt ovat edenneet aikataulussa. Talojen sisätilat alkavat olla valmiita ja seuraavaksi on vuorossa pihojen rakentaminen.