Missä on miun omat rajat? Mikkeliläiskouluihin tehtiin opetuskokonaisuudet seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyyn

My Space, Not Yours! -hankkeessa kouluihin luotiin muutamien tuntien kokonaisuuksia, joissa käsitellään muun muassa nettiturvallisuutta ja seurusteluväkivaltaa.

Koulutus ja kasvatus
nuoret selaavat kännyköitänsä
AOP

Mikkeliläisten yläkoulujen, lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opetukseen on otettu viime vuosina kokonaisuuksia, joiden tavoite on ennaltaehkäistä väkivallan uhkaa ja seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa.

My Space, Not Yours! -hankkeessa tehdyissä oppituntikokonaisuuksissa käsitellään muun muassa seksuaaliseen häirintään puuttumista ja sen ennaltaehkäisyä, nettiturvallisuutta, seurusteluväkivaltaa sekä omien rajojen tuntemista sekä tunnetaitoja. Kokonaisuudet ovat korkeintaan viiden oppitunnin laajuisia.

Eri luokka-asteille yläasteelle, lukioon ja ammatillisiin oppilaitoksiin räätälöidyt teemat ovat esillä terveystiedon, yhteiskuntaopin ja äidinkielen tunneilla.

Hankevastaava Maria Merta kertoo nuorten kokeneen aiheiden käsittelyn tärkeäksi.

– Meidän aikuisten tehtävä on opettaa lapsille ja nuorille, missä omat rajat ovat ja miten niitä on kunnioitettava, Merta sanoo.

Rantakylän yhtenäiskoulun liikunnan ja terveystiedon opettaja Anna Haapalainen oli mukana pilotoimassa opetuskokonaisuuksia ja on hyödyntänyt aiheiden käsittelyssä Kalevalasta Väinämöisen ja Ainon tarinaa.

– Käsittelimme pakkoavioliittoja, itsemääräämisoikeutta ja seksuaalista häirintää tarinan kautta, Haapalainen kertoo.

Hankkeessa luotiin myös toimintamalli tilanteisiin, joissa lapsi tai nuori on kohdannut seksuaalista häirintää.

– Opettajilta on tullut palautetta, että ohjauspolkumalli on hyvä työkalu. Sen avulla tietää, mistä saa apua, Merta sanoo.

Jos lapsi tai nuori kertoo nähneensä netissä jotakin häiritsevää tai kokeneensa häirintää tai väkivaltaa, aikuisen tärkeä tehtävä on aluksi kuunnella ja ottaa todesta mitä nuori kertoo. Yle julkaisi viime viikolla chattibotin, jonka avulla aikuinen voi harjoitella keskustelua nuoren kanssa.

Viola - väkivallasta vapaaksi -yhdistyksen hanke alkoi vuonna 2015, ja se päättyy toukokuussa. Mikkelin kaupungin kanssa tehdyn monivuotisen hankkeen opintokokonaisuudet ovat jatkossa osa koulujen opetusta. Lisäksi kouluilla on esimerkiksi väkivaltatyön avainhenkilöitä kuten koulukuraattoreita tai terveydenhoitajia.