1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuhkarokko

Tuhkarokkotapaus Pohjois-Karjalassa ja Vantaalla – mahdollisesti altistuneita myös juna- ja laivamatkustajissa

Samoilla junilla Itä-Suomessa matkustaneita kehotetaan tarkistamaan rokotesuojansa. Tallink Silja yrittää tavoittaa samalla laivalla olleita.

Kuva: Francis R. Malasig / EPA

Suomessa on todettu kaksi uutta tuhkarokkotapausta.

Pohjois-Karjalassa todettiin tuhkarokko lapsipotilaalla. Sairastunut lapsi oli Suomessa lomamatkalla ja on matkustanut junalla Moskovasta Kouvolaan ja Kouvolasta Joensuuhun.

Tartunnan saanutta lasta ei ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Tartunta on saatu ulkomailla: lapsi on matkustellut paljon, viime viikkoina hän on reissannut muun muassa Lähi-idässä. Tällä hetkellä lapsen tila on vakaa.

Tuhkarokkoon sairastunut lähti perjantaina 26.4. klo 23.10 Moskovasta junalla, joka saapui Kouvolaan lauantaina 27.4. klo 11.08. Kouvolasta Joensuuhun potilas matkusti junalla 27.4. klo 11.43–14.49. Samoilla junilla matkustaneita kehotetaan tarkistamaan, onko oma suoja tuhkarokkoa vastaan kunnossa.

Taudille altistuneita ovat junamatkustajien lisäksi lapsen lähipiiri, potilasta hoitanut henkilökunta sekä muut samoissa tiloissa sairaalassa olleet henkilöt. Junien ja sairaalan lisäksi altistumista ei ole tapahtunut muissa yleisissä tiloissa. Sairastunut lapsi on ollut hoidossa Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa, johon hänet tuotiin oireiden vuoksi viime viikonloppuna.

– Altistuneita potilaita sairaalassa on alle kymmenen ja henkilökuntaa parikymmentä, kertoo infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Pohjois-Karjalan keskussairaalasta.

Altistuneet potilaat ovat pääasiassa lapsia, sillä tuhkarokkoon sairastunut on ollut hoidossa sairaalan lastenosastolla. Sieberns ei kerro, onko altistuneiden joukossa esimerkiksi pieniä vauvoja, jotka eivät vielä ole saaneet rokotusta tuhkarokkoa vastaan.

– Tarvittavat toimenpiteet on aloitettu. Altistuneille voidaan antaa rokote tai tarvittaessa immunoglobuliinia, jotta suoja tautia vastaan kehittyy, Sieberns kertoo.

Vantaalaispotilas on matkustanut Tallinnan-laivalla

Myös vantaalaisella aikuisella on todettu tuhkarokko, kertoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Tartunta on saatu ulkomaanmatkalla Itä-Euroopassa.

Sairastunut henkilö on saanut lapsuuden kotimaassaan yhden rokotteen tuhkarokkoa vastaan, minkä vuoksi hänen tartuttavuutensa on vähäinen.

Sairastunut on lisäksi matkustanut 26.4. kello 19.30 Tallinnasta Helsinkiin lähteneellä Tallink Megastar -laivalla. Tallink Silja ottaa mahdollisuuksien mukaan erikseen yhteyttä matkustajiin, jotka olivat kyseisellä laivavuorolla.

HUSin alueella todetaan vuosittain 1–9 tuhkarokkotapausta, joissa tartunta on pääosin saatu ulkomaanmatkalla.

Sairastettu tuhkarokko antaa suojan

Kaksi aikaisemmin saatua MPR-rokotetta antaa suojan tuhkarokkoa vastaan, samoin sairastettu tuhkarokko. Henkilöä, jonka rokotussuoja on vajaa, suositellaan ottamaan yhteyttä omaan terveyskeskukseen rokotussuojan täydentämiseksi. MPR-rokotus on kaikille maksuton.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä, ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä 9–11 vuorokautta. Itämisaika voi kuitenkin vaihdella 7–21 vuorokauden välillä.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus.

Skeptisesti rokotuksiin suhtautunut Donald Trump kehottaa suojautumaan tuhkarokolta – Yhdysvalloissa tuhkarokkotapaukset ennätyslukemissa

Rokotevastaisuus lisääntyy ja moni uskoo rokotteilla olevan haittavaikutuksia

Yhdysvalloissa on pahin tuhkarokkoepidemia vuosiin, ja se leviää vauhdilla – New Yorkissa 68 uutta potilasta viikossa

"En ole rokotevastainen, mutta ei tämä näin voi mennä" – rokotuspakko jakaa Italiassa perheitä ja lääkäreitä

Helsingissä todettu uusi tuhkarokkotapaus – Aikuinen henkilö sairastui vanhasta rokotuksesta huolimatta