Nightwishin Marko Hietala kypsytteli soololevyä 20 vuotta ja lopputulos yllättää: "Karvanaamalta odotettiin täräkkää heavyn vääntöä ja huutoa"

Toukokuussa ilmestyvä suomenkielinen levy julkaistaan myöhemmin englanniksi käännettynä.

Marco Hietala
Muusikko Marko Hietala
Nightwishin basistina 2000-luvun alkupuolella aloittaneen Marko Hietala pudotti etunimestään c-kirjaimen pois.Antti Karhunen / Yle

Nightwishistä tutun Marko Hietalan kynästä on jo vuosia syntynyt sellaisia kappaleita, jotka ovat toistaiseksi jääneet käyttämättä.

Vanhimmat kappaleet ovat 20 vuoden takaa ja ne näkevät pian päivänvalon. Toukokuussa julkaistaan Hietalan ensimmäinen sooloalbumi Mustan sydämen rovio.

– Onhan siitä haaveiltu ties miten pitkät ajat. Biisitkin ovat kerinneet vaihtua, nauraa Hietala.

Sooloalbumille päätyneet kappaleet ovat olleet joko liian henkilökohtaisia tai ne eivät ole ”napsahtaneet bändien pirtaan”. Kuitenkin niissä on ollut jotain sellaista, mihin pitkän linjan kuopiolaismuusikko kertoo itse tykästyneensä.

– Kai se jokaisella, joka soittaa, laulaa ja kirjoittaa on mielessä, että jossain vaiheessa voisi tehdä jotain todella omannäköistä, Hietala pohtii.

Soololevyä tehtiin pienellä porukalla lopulta 2,5 vuoden ajan.

Suomenkielistä musiikkia progevivahteella

Marko Hietalan ensimmäinen sooloalbumi on suomenkielinen, mutta se julkaistaan myöhemmin englanninkielisenä.

Hietala kertoo kirjoittaneensa lauluja sekä englanniksi että suomeksi, joten niitä oli helppo kääntää ristiin molemmille kielille.

– Itse tietää, mikä se tarina ja symboliikka on, niin ei tarvinnut sanatarkasti kääntää. Tärkeintä oli löytää oikeat kielikuvat ja muut paikkaamaan stooria.

Musiikki poikkeaa siitä, mitä Hietalalta on totuttu esimerkiksi Nightwishin riveissä kuulemaan.

– Meikäläiseltä odotettaisiin tämmöisenä pitkäkarvaisena karvanaamana, että tulisi täräkkää heavyn vääntöä ja huutoa. Albumilla on kuitenkin vahva progevivahde eli voisin sanoa, että semmoinen hard prog -termi voisi sopia tähän, Hietala heittää.

Lauluissa kuuluvat sekä henkilökohtainen sanoma että keksityt tarinat, joissa mennään niin pitkälle kuin mielikuvitus kantaa.

Kun Marcosta tuli Marko

Alkuvuodesta julkaistiin ensimmäiset uutiset Hietalan kesän soolokeikoista. Tuolloin monen huomio kiinnittyi etunimen kadonneeseen c-kirjaimeen, Marco oli vaihtunut Markoksi.

Hietalan mukaan on aika tehdä musiikkia syntymänimellä. Kun etunimen k-kirjain aikoinaan vaihtui ceeksi, oli mies alle parikymppinen. Silloin Marco kuulosti kansainväliseltä ja coolilta.

– Oli kasikytluku ja kaikkee. Nyt sillä ei ole enää minulle väliä.

Jatkossa Hietala on Marko kaikissa projekteissaan.

Kesän keikoille Hietala lähtee nelihenkisellä miehityksellä. Bändissä on basisti-laulaja Hietalan lisäksi Tuomas Väinölä kitarassa, Vili Ollila koskettimissa ja Anssi Nykänen rummuissa. Väinölä ja Ollila ovat myös olleet vahvasti mukana levynteossa.

– Jäbien avulla saimme biiseistä kokonaisia ja ehjiä, kiittelee Hietala.

Ensimmäisen soololevyn vastaanottoa mies odottaa jännityksellä. Se poikkeaa paljon esimerkiksi Nightwishin levynjulkaisuista, joissa jo pelkkä uutinen uudesta levystä saa aikaan mediamylläkän.

– Tässä olen itse paljon vastuussa. Ei minulta kuitenkaan tämän takia yöunet mene.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus