Danske Bankin osake syöksyy heikon tulosraportin jälkeen

Pankki rypee rahanpesuskandaalin keskellä ja on menettänyt asiakkaita.

Danske Bank
Danske bankin valomainos.
Ismo Pekkarinen / AOP

Tanskalaisen Danske Bankin osake sukelsi tänään, kun pankki esitteli heikentyneet alkuvuoden tuloslukunsa ja reivasi samalla alaspäin odotuksiaan koko vuoden tuloksesta.

Dansken nettotulos ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli 375 miljoonaa euroa, mikä on 36 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Yhtiö myös sanoi, että se odottaa tämän vuoden nettotuloksensa jäävän viimevuotista heikommaksi.

Dansken osake on parhaillaan seitsemän prosentin laskussa Kööpenhaminan pörssissä.

Rahanpesuskandaalin keskelle ajautunut Danske Bank on rikostutkintojen kohteena useissa maissa. Pankin Viron-yksikön kautta virtasi yli 200 miljardia euroa epäilyttävää rahaa vuosina 2007–2015.

Asiakkaiden luottamus pankkiin näyttää horjuneen, sillä vuoden alkuneljänneksellä Danske menetti 8 500 asiakasta Tanskassa. Aiemmin loka–joulukuun aikana lähti lähes kymmenentuhatta asiakasta.

Dansken kulut nousivat alkuvuonna yhdeksän prosenttia. Syynä kulujen kasvuun olivat muun muassa investoinnit säännösten noudattamiseen sekä rahanpesun vastaisiin toimiin.

Myös Danske Bankin Suomen-toimintojen tulos putosi rajusti tammi–maaliskuussa. Suomessa toimivan Dansken sivuliikkeen voitto ennen veroja oli 36,4 miljoonaa euroa eli peräti 58 prosenttia heikompi kuin vuotta aiemmin.