Teepohjaisen virvoitusjuoman kysyntä on kasvanut huimasti – keuruulaisen kombutcha-panimon juomat viedään käsistä

Keuruun Ekokylässä vuonna 2013 aloittaneen Kellaripanimon tilaukset ovat moninkertaistuneet tänä keväänä. Juoman ympärille on syntynyt myös harrastajaporukoita.

Keuruu
Mukillinen kombuchaa .
Petri Aaltonen / Yle

Teepohjainen virvoitusjuoma kombutcha on kasvattanut suosiotaan lyhyessä ajassa suomalaisten keskuudessa. Kombutcha on lähtöisin Aasiasta ja sen pohjana käytetään teetä. Käymisprosessin tuloksena syntyy hieman simaa muistuttava janojuoma.

Keuruun Kellaripanimo aloitti ensimmäisenä Suomessa aidon kombutchan valmistamisen kuusi vuotta sitten. Työtä juoman tunnettuuden eteen on tehty pitkäjänteisesti. Tänä keväänä tilausten määrä on noussut huimasti, kertoo yrittäjä Henri Sainio.

– Uskon että tulee kaikkien aikojen kombutchakesä. Kaikki merkit viittavat selkeästi siihen, että nyt juoma on lyönyt itsensä Suomessa isosti läpi. Peli on muutunut tänä keväänä täysin, kiinnostus on valtavaa, erilaisia yhteydenottoja tulee päivittäin ja uusia kanavia aukeaa.

Henri Sainio katsoo keittopataan.
Kellaripanimon yrittäjä Henri Sainio on tehnyt pitkäjänteistä työtä kombutchan eteen.Petri Aaltonen / Yle

Kombutchaa valmistaa käsityönä Suomessa vain kaksi panimoa, Keuruun Kellaripanimo ja vuosi sitten aloittanut The Good Guys Company Pirkkalassa.

Juoman valmistaminen on sinänsä yksinkertaista: teepohjaan lisätään kombutcha-sieni, eli scopy, aloittamaan käymisprosessi, hieman niin kuin hapanleipään lisätään juuri. Elävän juoman valmistaminen on kiehtovaa, mutta se myös haastaa tekijänsä, sanoo Sainio.

– Tasalaatuisuus on tärkeää, eli tarkoitus olisi saada eri eristä melko samankaltaisia tuloksia, jotta maku ja muut ominaisuudet eivät liikaa muuttuisi erien välillä.

Koska kysessä on elävä, käsityönä tehtävä prosessi, juomaa ei pastöroida tai steriilisuodateta. Aito kombutcha säilytetään kylmässä, jotta se ei lähtisi käymään liikaa, kertoo Sainio.

– On myös hyvä tietää, että pullossa voi olla sitä kombutcha-kasvustoa. Sitä ei kannata pelästyä, sillä se kertoo, että kysessä on aito kombutcha.

Kombucha-aloituspaketteja kaupassa.
Kombutcha-juomaa pystyy tekemään myös kotioloissa.Petri Aaltonen / Yle

Kombutchaa voi valmistaa myös kotona ja sen ympärille on syntynyt innokkaita harrastajaryhmiä, kertoo Ossi Valpio The Good Guys Companysta.

– Se on vähän niin kuin 90-luvun hitti Tamagotchi. Ihmiset ottaa scopystä uuden ystävän perheeseen ja sitten kun se viikon on käynyt, niin se tekee vauvoja. Ja sitten nämä vauvat eli uudet scopet jaetaan naapureille ja kavereille tekemään uutta juomaa ja perhettä.