Hyppää sisältöön

Vapun kiusallinen intiimisalaisuus: Ylioppilaslakki ei mahdu enää päähän

On taas aika kaivaa samettilakki komeron uumenista ja painaa se päähän vapun kunniaksi. Päähine voi kuitenkin tuntua liian pieneltä, kuin kutistuneelta.

Kerran ylioppilas- tai valmistujaislakki leiskui valkoisena, keikkui huolettomasti kutreilla ja se tarjosi joinakin vuosina jopa samppanjaa. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin lakki on tiukka, se aiheuttaa päänsärkyä ja ikävän rinkulan mallisen painauman pään ympärille.

On kiusallista myöntää, ettei lakki enää mahdukaan.

– Kyseessä on hyvin tyypillinen ongelma, sanoo hattuliike E.R. Wahlmanin hatuntekijä Anne Tanskanen Radio Suomen Päivä -ohjelman haastattelussa.

Tanskasen mukaan kyse ei ole pään ympärysmitan kasvamisesta, koska ihmisen pää ei kasva enää lainkaan murrosiän jälkeen. Sen sijaan kyse voi olla esimerkiksi lakin kutistumisesta.

– Hatussa on usein sisäpuolella nahkainen hikinauha, joka saattaa kuivua ja vetäytyä kasaan. Lakki voi siis hieman kutistua.

Toinen selitys liian pienelle lakille on muoti, joka sanelee lakin paikan päässä sekä naisilla kampauksen. Jos lakkia on aiemmin pitänyt takaraivolla ja nykyisin haluaa lipan enemmän otsalle, lakki voi tuntua kireältä tai kutistuneelta.

– Esimerkiksi 1900-luvun alkupuolella lakki oli hyvin pieni ja sitä pidettiin päälaella kuin pillerirasia-tyyppistä hattua. 1920–30-luvuilla ylioppilaslakeissa piti olla väljyyttä, kun ne työnnettiin hyvin syvälle päähän ja korvien päälle. Nykyisin ylioppilaat haluavat enemmän pitää lakkia kallellaan, jonka takia lakki voi olla aika iso, kertoo Tanskanen.

Liian pientä ylioppilaslakkia voi yrittää venyttää kotikonstein erityisellä hatun kiristysruuvilla, jolla voi saada lisäväljyyttä ohimoille. Mutta nyt, vappuaattona, venyttäminen on jo myöhäistä.

– Jos nyt huomaa, niin joutuu kyllä juhlimaan tulevan vapun liian pienellä lakilla, hatuntekijä toteaa.

Miten lakki päähän tyylikkäästi ja veikeästi?

Hatuntekijä Anne Tanskanen pitää tyylikkäintä tapaa pukea päähine ihan omana makuasiana.

– Pojat haluavat enemmän pitää lakkia perinteisesti eli aika vaakasuoraan. Tytöt puolestaan pitävät enemmän lakkia kevyemmin taaksepäin kallistuneena, ettei se hirveästi paina kampausta.

Tanskasen mielestä hattuliike E.R. Wahlman suosii kuitenkin hatun perinteistä asentoa.

– Mielestämme tyylikästä on, että lakki ei ole ihan vaakasuorassa, mutta siten, että se pysyy hyvin päässä.

Hatuntekijä myös lohduttaa niitä menneiden aikojen ylioppilaita, joiden valkoiset samettilakit ovat jo kellastuneet.

– Se ei ole missään nimessä epämuodikasta. On selvää, että ylioppilaslakissa näkyy ylioppilaan ikä ja aika. Sehän siinä juuri hienoa onkin, että sama lakki on päässä vapusta vappuun ja siihen kertyy muistoja.

Lue lisää:

.
.