Vappu kaikilla mausteilla: Jättipiknik Ullanlinnanmäellä, Hko:n Vappumatinea, vapputervehdykset presidenttiparille, työväen marssi – Yle seurasi vapunpäivän viettoa

Myös ilmastonmuutos pulpahti esiin presidenttiparin ottaessa vastaan vapputervehdyksiä.

vappu
Vapun juhlintaa
Laura Railamaa / Yle

Yle on välittänyt vapunpäivän tunnelmia kaikissa välineissään. Aamu alkoi Helsingin Kaivopuistossa Ullanlinnanmäellä, missä juhlinnan käynnisti Ylioppilaskunnan laulajat.

Kyseessä on tiettävästi Suomen suurin ulkoilmapiknik.

Vapun juhlintaa Helsingin Ullanlinnanmäellä Kaivopuistossa.
Vapun juhlintaa Helsingin Ullanlinnanmäellä Kaivopuistossa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kuoron huumorin sävyttämään ohjelmaan sisältyi puheiden lisäksi kevätlauluja ja serenadeja. Avajaistilaisuus päättyi perinteen mukaisesti Jean Sibeliuksen Finlandiaan.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan tervehdyksen tapahtumaan toi Kukka Louhimies ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan tervehdyksestä vastasi puheenjohtaja Tapio Hautamäki. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunnan tervehdyksen puolestaan toi Sofia Suomalainen.

ylioppilaskunnan laulajat vappipiknik
Ylioppilaskunnan laulajat lauloivat Finlandia-hymnin Ullanlinnanmäellä.

Niinistö: "Toinen meistä osaa sekä laulaa että soittaa, ja minä sitten kuuntelen"

Myöhemmin aamupäivällä tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat vastaan vapputervehdyksiä Presidentinlinnan pihalla.

Tilaisuus alkoi vappukukan vastaanotolla. Vuosittain järjestettävän, sosiaali- ja terveysalan yhdistyksen Folkhälsanin vappukeräyksen tuotto käytetään lasten ja nuorten turvallisuutta ja terveyttä edistävään toimintaan.

Ensimmäisestä vapputervehdysesityksestä vastasi Suomen työväen musiikkiliitto Pirkanmaan musiikkiopistoon kuuluvien orkestereiden Windus I:n ja Tornado:n esittämällä kappaleilla.

Presidentti Niinistö kiitti esityksestä ja totesi, että musiikin soittaminen on tärkeää ja nautinnollista niin soittajille itselleen kuin kuulijoillekin. Niinistö kehotti orkesterin jäseniä ylläpitämään soittotaitojaan.

– Te saatte siitä itse iloa ja me kuulijat kaksin verroin enemmän. Meillä kotonakin on niin, että toinen meistä osaa sekä laulaa että soittaa, ja minä sitten kuuntelen, sanoi Niinistö viitaten puolisoonsa Jenni Haukioon.

Ylioppilaskunnan laulajat esiintyvät Helsingin Ullanlinnanmäellä Kaivopuistossa vappupäivänä.
Ylioppilaskunnan laulajat esiintyivät Helsingin Ullanlinnanmäellä Kaivopuistossa vappupäivänä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Lopuksi Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Ylioppilaskunnan laulajat esittivät tervehdyksensä presidenttiparille.

Ylioppilaskunnan puheenjohtajan Suvi Pulkkisen puheessa korostui huoli ilmastonmuutoksesta. Pulkkinen kiitti Niinistöä siitä, että on pitänyt presidenttinä aihetta esillä. Toisaalta Pulkkinen peräänkuulutti tolkkua aiheen käsittelyyn.

Niinistö vastasi, että ihmisten pitäisi enemmän hälveltää itessään sellaista ajattelua, että ilmastotoimiin ryhtyminen olisi jollain tapaa elämää ahdistavaa tai rajoittavaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottavat vastaan perinteiset vapputervehdykset Presidentinlinnan pihalla.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ottivat vastaan vapputervehdyksiä.

Helsingin Hakaniemestä lähti liikkeelle työväen vappukulkue. Se marssi Rautatientorille Hyvinkäänkylän puhallinorkesterin tahdissa.

 Helsingin Työväen vappujuhlan marssi Hakaniemestä Rautatientorille vappupäivänä.
Jenni Frilander / Yle

Helsingin työväen ja vasemmiston vappujuhla järjestettiin tänä vuonna jo 26. kerran.

 Helsingin Työväen vappujuhlan marssi Hakaniemestä Rautatientorille vappupäivänä.
Jenni Frilander / Yle

Helsingin Musiikkitalossa ja Yle Areenassa kuultiin ja nähtiin vielä Helsingin kaupunginorkesterin Vappumatinea. Orkesteria johti kapellimestari Taavi Oramo. Lavalla olivat tänä vuonna myös vaskiyhtye Kolizio sekä koomikko Niina Lahtinen.

Helsingin kaupunginorkesterin perinteisen vappumatinean kapellimestari on Taavi Oramo. Matineassa esiintyy myös vaskiyhtye KOLIZIO sekä näyttelijä Niina Lahtinen.

Verkossa ja uutislähetyksissä välitetään päivän mittaan vapunvieton tunnelmia eri puolilta Suomea.