Analyysi: Rinne ajaa puolueita ulos poteroistaan – puolueet eivät tingi vielä mistään 

SDP:n Antti Rinne haluaa välttää kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen virheet vuoden 2011 vaalien jälkeen, politiikan toimittaja Pekka Kinnunen arvioi.

hallitusneuvottelut
Antti Lindtman ja Antti Rinne
Hallitustunnustelut SDP:n johdolla alkoivat eduskuntaryhmien yhteisellä kokouksella 26. huhtikuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd.) mukaan hallituspohjan pitäisi olla selvillä 8. toukokuuta. Rinne tarvitsee enemmistöhallitukseen mukaan kokoomuksen, keskustan tai perussuomalaiset. Hallitustunnusteluissa keskeinen kysymys on, miten puolueiden erilaiset vero- ja talouslinjat voidaan yhdistää.

Talouskysymyksiä on väistelty, koska niissä joudutaan tekemään kompromisseja hallitusneuvotteluissa.

Varjonyrkkeilyä talouspolitiikan suunnasta

Kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja RKP:n johtajat ehtivät jo kummastella talousasioiden puuttumista hallitustunnustelija Rinteen kysymyspatteristosta.

Keskustan puheenjohtajan paikalta syyskuussa väistyvä Juha Sipilä linjasi, että on vaikea ottaa kantaa panostuksiin, kun niiden rahoitus on piilossa.

Hallitustunnustelija Rinne heitti pallon takaisin toteamalla, että hän oli yllättynyt siitä, kuinka heiveröisiksi puolueiden talousvastaukset jäivät.

Tosiasia on, että Rinne ei halunnut katkaista hallitustunnusteluja heti alussa kaikkien tiedossa oleviin vastakohtaisuuksiin.

Varjonyrkkeilyä talouspolitiikan suunnasta jatketaan vapun jälkeen, kun Rinne yrittää ennen hallituspohjapäätöstä saada edes jotain takeita tulevan hallituskumppanin joustavuudesta.

Vaatimus muutoksesta toi vaalivoiton

Sipilän hallituksessa keskusta, kokoomus ja hallituskauden alussa vielä Timo Soinin johtamat perussuomalaiset sitoutuivat julkisen talouden tasapainottamiseen veroastetta nostamatta. Se tarkoitti julkisten menojen reipasta leikkaamista.

Oppositiossa erityisesti SDP, vihreät ja vasemmistoliitto haastoivat voimakkaasti Sipilän hallituksen talouslinjaa. Muutos oli kevään eduskuntavaalien avainsana.

Sipilän hallitus onnistui nostamaan työllisyysasteen yli 72 prosentin ja julkisen talouden tasapainokin näkyi jo horisontissa. Politiikan keinot saivat kuitenkin vaaleissa äänestäjien tuomion, vaikka hallituksen kokoomuksen näköinen politiikka pelastikin kokoomuksen tuloksen.

Kokoomukselle hampaan koloon jäi kuitenkin se, että kokoomusjohtaja Petteri Orpo hukkasi kuntavaalien kärkisijan jälkeen suoran polun pääministerin paikalle.

SDP ja kokoomus talouspolitiikan vastakohdat

Hallitustunnustelija Antti Rinne on linjannut talouspolitiikkaa niin, että tulevaisuusinvestointeja on tehtävä, vaikka niiden rahoitukseen tarvittaisiin lisää velkaa.

Verotuksessa Rinne ja SDP ovat tilkitsemässä veropohjan aukkoja ja peruuttamassa Sipilän hallituksen yrittäjävähennystä, ja yritykset ovat olleet huolissaan verotuksensa kiristymisestä.

Talous- ja verokysymyksissä SDP:n vasenta laitaa edustavan Rinteen on vaikea löytää linjalleen kumppania kokoomuksesta. Petteri Orpo ja kumppanit tietävät, että kokoomuksella on hallitustunnusteluissa paljon pelissä.

Hallitustunnustelijana Rinteen pelimerkit ovat vähissä. Keskusta on rökäletappion jälkeen kanveesissa ja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset sulkee ovea hallitusyhteistyöltä ilmasto- ja maahanmuuttolinjauksillaan.

Sinipunahallitusten onnistumiset ja epäonnistumiset

SDP ja kokoomus löysivät yhteisen sävelen talouspolitiikasta Paavo Lipposen (sd.) kahden hallituksen vuosina 1995–2003.

Lipposen ensimmäisen hallituksen valtiovarainministerinä aloitti jo Esko Ahon (kesk.) hallituksessa ammattiyhdistysliikettä ja vasemmistoa kauhistuttanut Iiro Viinanen (kok.), mutta pian Lipposen varsinaiseksi työpariksi ja valtiovarainministeriksi tuli silloinen kokoomusjohtaja Sauli Niinistö.

Lipposen ja kokoomuksen yhteistyön sujumisen takasi se, että Lipponen harjoitti niin oikeistolaista talouspolitiikkaa, että SDP:n vasemmistoa puistatti. Erkki Tuomiojan (sd.) päiväkirjat vuosilta 1998–2000 paljastavat, että myös Antti Rinne oli silloin vetämässä mattoa Lipposen jalkojen alta.

Kokoomuksen oli vuoro taipua, kun kokoomusjohtaja Jyrki Katainen joutui kevään 2011 mutkikkaiden hallitusneuvottelujen jälkeen antamaan periksi SDP:n talouslinjalle.

Kataisen ja Alexander Stubbin (kok.) hallitusten oli tarkoitus tasapainottaa julkista taloutta yhtä paljon veronkorotuksilla ja menojen leikkauksilla, mutta Stubbin hallituksen sekasortoisissa loppuvaiheissa osa säästöpäätöksistä kaatui.

Säätytalolle ei kannata palata toistamaan kahdeksan vuoden takaisia virheitä.

Säätytalon ovet paukkuivat, kun silloinen vaalivoittaja Jyrki Katainen heitti SDP:n ja vasemmistoliiton ulos hallitusneuvotteluista ja joutui myöhemmin kutsumaan samat puolueet takaisin ainoana vaihtoehtona enemmistöhallituksen muodostamiselle.

SDP ja Rinne tekevät parhaansa, että katumiskierrosta ei tällä kertaa tarvitse tehdä.