Pankki selvitti suomalaisten autohaaveet: Bensakone pitää pintansa, hybridit ohittivat suosiossa jo dieselin

Poliittinen keskustelu eri käyttövoimien tulevaisuudesta näyttää lykkäävän monen autonhankintaa.

autot
Autoja kaupassa.
Lokakuussa 2018 ensirekisteröitiin koko massa 8000 uutta henkilöautoa, mikä on noin yhdeksän prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.Nella Nuora / Yle

Suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia sähkö-, kaasu- ja hybridiautoista. Asia käy ilmi pankkikonserni Danske Bankin teettämästä kyselytutkimuksesta.

Pankin autobarometrin mukaan 31 prosenttia suomalaisista olisi valmis hankkimaan vaihtoehtoisella käyttövoimalla kulkevan pelin seuraavaksi ajoneuvokseen.

– Koskaan aiemmin kiinnostus sähkö-, kaasu- ja hybridiautoja kohtaan ei ole kasvanut näin paljon yhdessä vuodessa, sanoo johtaja Altti Kuuri.

Pankki on tiedustelut samaa kysymystä barometrissä vuodesta 2015 lähtien.

Kyselystä näkyy erityisesti kasvanut kiinnostus hybridejä kohtaan. Hybridillä tarkoitetaan tyypillisesti autoa, jossa on polttomoottorin lisäksi sähkömoottori.

Seuraavaksi autokseen haluaisi hybridin 18 prosenttia vastaajista. Hybridi on noussut siis kiinnostavammaksi kuin dieselauto, jonka valitsisi 12 prosenttia vastaajista.

Sähköauton haluaisi viisi prosenttia ja kaasuauton kolme prosenttia vastanneista.

Puhtaampien käyttövoimien hankintaa rajoittavat tutut seikat: ostohinta, rajallinen toimintasäde ja latauspisteiden saatavuus.

Bensakone yhä suosituin

Nopeaa vallankumousta autokaupassa ei kyselyn perusteella ole luvassa.

Edelleen yli puolet vastaajista (54 %) piti melko tai erittäin epätodennäköisenä, että seuraava auto olisi sähkö-, kaasu- tai hybridi.

Seuraavan auton todennäköisin käyttövoima olisi 43 prosentilla vastaajista bensa.

Autosta haaveilu on pysynyt entisellä tasollaan: joka viides suomalaisista unelmoi uudesta autosta.

Autokuumetta potevat erityisesti miehet, ylemmät toimihenkilöt, opiskelijat, suurituloiset ja lapsiperheet.

Auton ostoa suunnittelevista 45 prosenttia kertoo lykänneensä auton hankintaa, koska poliittinen keskustelu eri käyttövoimien kohtelusta on ollut sekavaa.

– Autoilijat tarvitsevat selkeitä päätöksiä poliitikoilta, onko esimerkiksi tulossa joitain taloudellisia etuja liittyen (lataus-)infraan tai ajoneuvoihin, Kuuri sanoo.

Taloustutkimuksen tekemään internet-paneeliin vastasi 1074 tai 1466 vastaajaa kysymyksestä riippuen. Kohderyhmänä olivat 21–79-vuotiaat suomalaiset miehet ja naiset.